Tüzel ve gerçek vergi mükelleflerinin sahip olması gereken vergi kimlik numarası ne işe yarar? Nereden öğrenilir ve nasıl sorgulanır sorularını tüm yönleriyle ele alarak, vergisel süreçlerin olmazsa olmazı vergi kimlik numarası hakkında sıkça sorulan soruları okuyucularımız için derledik.
Vergi Numarası Nedir?
Vergi ödenirken kullanılan numara, vergi numarası olarak adlandırılır. Tam adı vergi kimlik numarasıdır. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından kamu kurumlarında vergi ödemesi yapılırken kullanılır. Vergi mükellefinin vergi işlemlerini kontrol etmesi, vergi numarası ile gerçekleşir. Bu numara, kişinin kendine aittir ve sadece onun tarafından kullanılabilir. Bir başka ifade ile, tıpkı TCKN gibi VKN da kişiye özeldir.
Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı, İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile vatandaşların vergi numarasına ilişkin bazı işlemleri çevrimiçi ortamda rahatça yapabilmesini sağlamaktadır. İnteraktif Vergi Dairesi ekranından ad, soyadı, baba adı, doğum yeri ve doğum yılı bilgilerini girerek vergi numarası sorgulanabilmektedir. Gerekli adımlar şu şekildedir;
- İnteraktif Vergisi Dairesi'nin web sitesine giriş yapınız.
- “Doğrulamalar” bölümünden “Vergi Kimlik Numarası Sorgulama” seçeneğine tıklayınız.
- Görüntülenen ekrana yukarıdaki bilgileri giriniz. “Sorgula” butonuna bastığınızda girdiğiniz bilgiler ile eşleşen vergi numarası görüntülenecektir.
- Bu adımları takip ederek vergi numaranızı sorgulayabilirsiniz.
Vergi Numarası Nereden Sorgulanır?
Vergi numaranızı herhangi bir kurum ya da kuruluşa gitmeden internet bağlantınızın olduğu herhangi bir ortamda sorgulayabilirsiniz. TCKN ve şifre ile giriş yapacağınız E-Devlet hesabınız üzerinden vergi numarası sorgulama işlemini gerçekleştirmeniz mümkün.
E-Devlet üzerinden “Vergi Kimlik Numarası Sorgulama” hizmetini seçtiğinizde Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi İdaresi’ne yönlendirilirsiniz.
Bu web sayfasında doğrulamalar bölümünde vergi kimlik numarası sorgulama seçeneğine tıklayarak vergi kimlik numaranızı sorgulayabilirsiniz. E-Devlet portalına giriş yapmadan direkt İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesine erişip yukarıda adımları tamamlayarak da VKN sorgusu gerçekleştirebilirsiniz.
Vergi Kimlik Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi, vergi kimlik numarası sorgulama ve doğrulama için bir portalı vatandaşlara sunmaktadır. İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesine giriş yaptıktan sonra “Doğrulamalar” bölümüne giriniz. Açılan listede Vergi Kimlik Numarası Sorgulama ve Vergi Kimlik Numarası Doğrulama olmak üzere iki farklı seçenek ile karşılaşacaksınız.
Her iki ekranda da sistem bazı bilgileri girmenizi isteyecek. Sorgulama işlemi için isim, soy isim, baba adı, doğum yeri ve doğum yılı bilgilerini girerek sorgula butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Doğrulama işlemi için ise VKN, TCKN, il ve vergi dairesi bilgilerini girmeniz gerekmektedir.
Vergi numarası sorgulanacak kişi bir gerçek kişi ise VKN ya da TCKN girilebilir. Tüzel kişilerde ise VKN girilmelidir. Bu bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra doğrula butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Şirket Vergi Numarası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Şirket vergi numarası sorgulama, E-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir. Çevrimiçi ortamda sorgulama ve doğrulama işlemlerini yaparken sistemin talep ettiği bilgiler eksiksiz bir şekilde forma yazılmalıdır.
Bununla beraber, vergi dairesine gidilerek işlem yüz yüze de gerçekleştirilebilir. Eğer sorgulama işlemi vergi dairesine giderek yapılacaksa dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Sorgulama işlemini ancak şirketin bulunduğu bölgedeki vergi dairesi gerçekleştirebilir. Şirket sahibi ya da şirket ortağı, şirketin kuruluş sözleşmesini ya da tescil talepnamesini vergi dairesine ibraz etmelidir.
Vergi Numarası Kimlere Gereklidir?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun sekizinci maddesinin son fıkrası “Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan her gerçek ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir.” şeklindedir. İlgili kanundan da anlaşılacağı üzere Türkiye sınırları içinde vergi mükellefi olan herkes vergisini ödeyebilmek ve vergi işlemlerini takip edebilmek için vergi kimlik numarasına sahip olmalıdır.
Türk vatandaşlar için TCKN vergi kimlik numarası yerine geçebilmektedir. Bir diğer ifade ile TCKN, Türk vatandaşları tarafından bireysel vergi kimlik numarası olarak kullanılabilir. Bu sebep ile VKN sahibi olmaları zorunlu değildir denebilir. Ancak bazı statüdeki kişiler için VKN bir zorunluluktur. Çünkü işlem kayıtları yalnızca vergi numarası ile yapılmaktadır.
Örneğin, Türkiye’ye gelen yabancıların finansal işlem başvuruları, banka hesabı açma, gayrimenkul satın alma gibi işlemler için vergi kimlik numarasına sahip olması şarttır. Bunun haricinde tüzel kişiler, yani işletmeler vergilendirme sorumluluğu için vergi kimlik numarasına sahip olmalıdırlar.
e-Devlet Üzerinden Vergi Kimlik Numarası Nasıl Alınır?
E-Devlet üzerinden sistemin yönlendirmesi ile gereken aşamalar tamamlanarak vergi kimlik numarası alınabilir. E-Devlet, VKN almak için oldukça pratik bir yoldur. Çünkü mükellefiyete ait bilgiler E-Devlet sistemi üzerinden çekilir ve işlem kolay bir şekilde tamamlanır.
- TCKN ve şifreniz ile E-Devlete giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “VKN alma” yazınız.
- Açılan sayfadaki yönlendirmeleri takip ederek gerekli form doldurma işlemlerini tamamlayınız.
- Başvuru aşamalarını tamamladıktan sonra açılacak sayfadan vergi kimlik numaranızı alabilirsiniz.
Yabancı Uyruklu Kişiler Vergi Kimlik Numarasını Nasıl Alır?
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile VKN edinebilirler. Siteye giriş yapıldıktan sonra doğrulamalar kısmından “Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası Sorgulama” seçilir. Pasaport numarası, ülke ve doğum tarihi bilgileri girilir. Ardından sistem vergi numarası tanımlayacaktır. Yabancı vergi numarası sorgulama da yine aynı web sitesi üzerinden yapılabilir. Doğrulamalar kısmından “Yabancılar İçin Vergi Kimlik Numarasından Sorgulama” işlemi ile VKN sorgulanabilir.
GİB Üzerinden Vergi Kimlik Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden VKN sorgulama işlemine olanak tanımaktadır.
- Web sitesine giriş yaptıktan sonra “Doğrulamalar” bölümüne tıklayın.
- Listelenen işlemler arasından “Vergi Kimlik Numarası Sorgulama”yı seçiniz.
- Talep edilen bilgileri girdikten sonra sorgula butonuna tıklayarak GİB üzerinden VKN sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Vergi Kimlik Numarası Kaç Haneli Olur?
Vergi kimlik numarası 10 hanelidir.
Konuyla alakalı diğer blog içeriklerimiz: