Bir mal veya hizmetin kişilere sunulmasının ilk aşaması üretimdir. Üretim süreci mal veya hizmetin türüne göre değişiklik göstermektedir. Üretim maliyeti için gereken hammadde, işçilik maliyeti ve üretim giderleri göz önünde bulundurulmalıdır. Üreticinin kar ve zarar hesabını kontrol edebilmesi için üretim muhasebesi hesap planı yapması gerekir. Ürünün kullanıcıya ulaşma sürecinde ilk aşama alan üretim ürünün kalitesi ve fiyatını belirleyen en önemli adımdır. Üretim sektöründe bulunanların zamanı doğru şekilde yönetebilmek, üretimi ve satışları geliştirebilmek için yararlanabileceği ön muhasebe programları vardır.
Üretim sektörü için maliyet hesaplamaları oldukça önemlidir. Birden fazla maliyet hesaplama yöntemi bulunmaktadır. Hesaplama yöntemleri arasından yapılacak olan tercihte ulaşılmak istenen amaç önemlidir. Maliyet hesabında işletmenin nasıl yönetildiği ve yaptığı yatırımlar göz önünde bulundurulmaktadır. İşletmenin üretimi gerçekleştirdiği üründen beklediği faydanın ürüne yapılan yatırımla doğrudan ilişkisi bulunmaktadır.
Maliyet hesabı yaparken üretilen üründen sağlanan fayda maliyeti doğrudan etkilemektedir. Örneğin işletme birden fazla ürün üretiyorsa ve bazı ürünlerin üretim maliyeti sürekli artıyorsa bir karar verilmesi gerekir. Bu durumda öncelikle bakılması gereken nokta ürünün fayda değerinin de artıp artmadığıdır. Üründen yeterli düzeyde fayda alınamıyorsa bu durumda üretim maliyeti yüksek olan ürünlerin üretiminden vazgeçilmelidir. Üretim maliyetleri stabil olan ürünlerin üretimiyle devam edilmelidir.
Üretim sürecinde harcanan mal ve sermayenin analiz edilebilmesi için maliyet muhasebesi hesaplaması yapılması gerekir. Üretim muhasebesi kaydı tutulması sağlıklı bir üretim süreci için atlanmaması gereken bir konudur. Üretim faaliyetlerinin başlaması ürün için ihtiyaç duyulan hammadde, işçilik ve üretim için gereken bir işletme gerekmektedir. Tüm bu maddeler için belirli bir sermaye gerekir. Üretim sürecinin takibi ve işletmenin mali durumu için mutlaka maliyet muhasebesi kaydı tutulmalıdır.
Üretim maliyet muhasebesi hammaddenin işlenmesi için gereken maliyet hesaplamalarının kaydını tutmaktadır. Ürünün satışının gerçekleştirilebilmesi için öncelikle maliyetinin hesaplanması gerekir. Yapılan hesaplamalar sonucunda işletme kar oranını da dahil ederek ürünün satışını gerçekleştirir. Ürünün satışından elde edilen kar ve zarar oranlarının takibinin yapılması gerekir. İşletme faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için bu durum önemlidir.
KolayBi’ ön muhasebe programı şirketinizdeki süreçlerde finansal akışın tek ekranda görünebilmesini sağlar. Böylelikle cari bakiyelerinizi her an listeleyebilirsiniz. Müşterileriniz ve tedarikçileriniz arasındaki akışa düzen getirebileceğiniz özel ön muhasebe programı stok ve tekliflerinize de istediğiniz yerden erişebilmenizi kolaylaştırır.
Üretim muhasebesi özel olarak hazırlanan programlar kullanılarak takip edilebilir. Program işletmenin tüm mali durumunu kısa süre içerisinde kişilere sunabilir. Program içerisinde personel ve müşterilere ilişkin tüm veriler bulunmaktadır. Özel olarak hazırlanan modüllere bilgilerin girişi oldukça kolaydır. Müşteri, tedarikçi ve personel ile işletme arasında olan tüm ödemeler tek bir ekran üzerinden görülmektedir.
Üretim sektörü için stok takibi yapmak oldukça önemlidir. Üretim muhasebesi araçları ile stok takibi yapılabilir. Fatura kesme işlemi için de muhasebe araçları kullanılabilmektedir. Ödenen ve ödenmeyen faturaların takibi de kısa süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. Üretim muhasebesi araçlarının kullanımı oldukça pratiktir. Program kullanmayı tercih etmek istemeyenler ise üretim muhasebesi örnekleri inceleyerek kendi muhasebe kaydını oluşturabilir. KolayBi’ ön muhasebe programında tüm bu süreçler kolay yönetilebilir haldedir. Fatura süreçlerinden stok takibine kadar ihtiyacınız olanları sizlere sunan program müşterilerinizi listeleyebilmenize de olanak tanır.
İnsan ihtiyaçlarını karşılayan ve onlara fayda sağlayan faaliyetlerin tamamına üretim sektörü denir. Üretim sektöründe belirli bir sermaye, emek ve çabanın sonunda hasılat ya da hizmet elde edilmektedir. Üretim toprağın işlenerek elde edilmesi, hammaddenin işlenerek yeni bir ürün elde edilmesi veya tamamen bir hizmet verilmesiyle oluşabilir.
Bir hizmet veya mal üretilmesi belirli bir sermaye ve işgücü gerektirmektedir. Gerçekleştirilen üretimin sonucunda kar ve zarar hesabının yapılabilmesi için de üretim muhasebesi kayıtları tutulması gerekir. Muhasebe kayıtlarını tutmak için excel ya da program kullanılabilir. Excel kullanımı belirli bir muhasebe bilgisi gerektirir. Programda ise gereken tüm bilgilerin kolayca işlenebileceği modüller bulunmaktadır.