İnternet ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte sanal ortamda gerçekleşen alışveriş oranı da artmıştır. Birçok mal ve hizmet tamamen sanal ortamda ilerlemektedir. Bazı global markalar ise fiziki mağazaların yanı sıra sanal ortamda hizmet vermeye devam etmektedir. Rekabetin yoğun olduğu online ticaret sektörü yeni bir iş girişimi olan kişiler için oldukça avantajlıdır. Kısmen daha az maliyete sahip olan e-ticaret sektörü finansmanı kısıtlı olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
E-ticaret sektörü çok sayıda mal ve hizmet sunmaktadır. Bu hizmetlerin sunulabilmesi için gereken şartlardan biri şirket kurmaktır. Müşteriye fatura gönderilebilmesi için gereken belgeler ile e-ticaret şirketinin kurulması gerekir. Ayrıca şirket kurulumunun yanı sıra ticari faaliyetin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için gereken operasyon ağı da oluşturulmalıdır. Son olarak e-ticaret muhasebe kayıtlarının takibi için gereken sistem oluşturulmalıdır.
E-ticaret bir mal veya hizmet sürecinin tamamen dijital ortamda sunulmasına denilmektedir. İnternetin aktif kullanımı ile beraber e-ticaret sıklıkla tercih edilen bir durum olmaya başlamıştır. Özel olarak hazırlanan alt yapı sayesinde kişiler aldıkları mal veya hizmetin ücretini güvenli bir şekilde ödeyebilir. Ürün alınması durumunda ise ödemenin gerçekleşmesinin ardından ürünün eline ulaşma sürecini takip edebilir. E-ticaret sektörü son yıllarda ciddi bir büyüme oranına ulaşmıştır. Daha az maliyetle işletme kurmak isteyen kişilerin ilk tercihi e-ticaret yapmaktır. E-ticaret yapmaya karar veren kişiler için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar şunlardır;
● Hangi sektörde faaliyet göstereceğine karar vermek
● Sektöre karar verilmesinin ardından gereken pazar araştırmasını yapmak
● Sektör araştırmasının ardından sektör değişikliğine gidilebilir ya da aynı sektörde kararlı olunabilir
● İşe başlamadan önce gereken maliyet hesaplamalarını yapmak
● Marka ve logo süreçlerini başlatmak
● E-ticaret şirketi kurmak
● E-ticaret muhasebe işlemleri için bir mali müşavir ile anlaşmak
● Satış yapılacak olan e-ticaret platformunu belirlemek ya da sıfırdan bir e-ticaret platformu kurmak
● İnternet reklam çalışmaları ile markayı geniş kitlelere duyurmak
● Ürün satışı için satış ve kargo süreçlerinin doğru planlanması
● Üründe oluşabilecek sorunlar için müşteri ilişkilerinin iyi yönetilmesi
E-ticarete başlamadan önce hangi sektörde faaliyet gösterileceğine doğru karar verilmelidir. Sektörde bulunmayan fakat ihtiyaç duyulan bir sektörde faaliyet göstermesi başarı oranını yükseltecektir. Sektörün belirlenmesinin ardından iş sürecinde gereken maliyet hesabının doğru ve eksiksiz yapılması gerekir. Şirket kurulumunun yanı sıra reklam giderleri de mutlaka gider tablosuna eklenmesi gereken bir maddedir. Mükemmel bir iş fikriniz olsa dahi kitlelere duyurmak için gereken reklam çalışmalarının yapılmaması işinizin başarısız olmasına yol açabilir. Ürün satış faaliyetlerine başlanmasının ardından şirketin gelir-gider dengesinin takip edilebilmesi için e-ticaret için muhasebe programı seçeneklerinden birini kullanmanız gerekebilir.
E-ticaret şirketi kurmadan önce hangi ürün veya hizmetin satışının yapılacağına karar verilmelidir. Gereken pazar araştırmaları yapılarak karar verilen ürün için marka ve tasarım çalışmaları başlatılmalıdır. Ardından satışı yapılacak olan ürün için hangi satış platformunun kullanılacağına karar verilmelidir. Hali hazırda satış gerçekleştiren çok sayıda e-ticaret sitesi bulunmaktadır. Markanıza özel olarak hazırlayacağınız e-ticaret sitesi için farklı bir süreç izlemeniz gerekebilir. E-ticaret şirketi kurulumunun ardından e-ticaret sitesi kurulumunu da tamamlayabilirsiniz. Çok sayıda şirket kurma seçeneği bulunmaktadır. Her birinin kurulum sürecinde gereken evraklar ve kuruluş süreci farklılık göstermektedir. Yeni bir iş kurmak isteyen kişiler için genellikle şahıs şirketi kurulabilir. Ortalama 2 gün içerisinde kurulan şahıs şirketinin kuruluş süreci hızlı ve ekonomiktir. Şahıs şirketi kurmak için gereken evraklar şunlardır;
● Şahıs şirketi kuruluş formu
● İmza beyannamesi
● İkametgah
● Vesikalık fotoğraf
● Nüfus cüzdanı fotokopisi
Şahıs şirketi kurmak için gereken evraklar elden vergi dairesine teslim edilebildiği gibi bu süreç e-devlet üzerinden de ilerleyebilir. E-devlet üzerinden gerçekleştirilen başvuru sonucunda vergi dairesi görevlisi kontrole gelerek şirket kurulum sürecinizi onaylayabilir. Tüm bu şirket kuruluş süreçlerinin ardından yapılması gereken en önemli adım e-ticaret muhasebe kaydı yapmaktır. Şirketin kurulmasının ardından satışa kısa sürede başlanabilir. Fakat satış sürecinde gelir-gider dengesinin iyi takip edilmesi ödenmesi gereken vergilerin zamanında ödenmesi önemlidir. Şirketin başarılı olması için tüm sürecin sorunsuz ilerlemesi gerekir. E-ticaret muhasebe ücreti anlaşma yapılan mali müşavire göre değişiklik göstermektedir. Kendinize en uygun olan mali müşavirle anlaşma sağlamanızın ardından e-ticaret muhasebe süreci başlamaktadır.
E-ticarete başlanmasının ardından sürecin başarılı bir şekilde yönetilebilmesi için gelir-gider dengesinin iyi bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. İşletmenizi süreç içerisinde büyütmenin en önemli noktası marka tanıtım çalışmalarının ardından e-ticaret ön muhasebe kayıtlarının doğru bir şekilde tutulmasıdır. Şirket hesabı ve kişisel hesabın ayrı olması oldukça önemlidir. Şirket hesabında gerçekleşen tüm ödeme eylemleri kayıt altına alınmalıdır. E-ticaret muhasebe kayıtları anlaşma sağlanan mali müşavir tarafından tutulmaktadır. Fakat şirket sahibinin de süreci doğru takip edebilmesi için kayıtları tutması önemlidir. Muhasebe bilgileri günümüz teknolojisiyle oldukça kolay kayıt altına alınmaktadır.
Özel olarak geliştirilen e-ticaret muhasebe uygulamaları gelir ve gider kayıtlarını, personel bilgilerini, fatura bilgilerini ve stok bilgilerini takip etmek için kullanılmaktadır. Muhasebe kayıtlarının uygulama üzerinden takip edilmesinin avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlar şunlardır;
● Tüm muhasebe kayıtları kısa süre içerisinde raporlanabilir.
● İşlemler otomatik olarak gerçekleştirilir.
● Manuel olarak yapıldığında uzun süren işlemler birkaç dakika içerisinde yapılabilir.
● Herkesin kullanabileceği bir tasarıma sahiptir.
● Program düzenli yedekleme yaptığı için verilerin kaybolma riski çok düşüktür.
● İnternet ortamı olan her yerden verilere ulaşılabilir.
● İhtiyaç duyulduğunda internet ve bilgisayar olan her yerden ödemeler yapılabilir.
E-ticaret ön muhasebe programı kullanımı oldukça kolaydır. İstenilen verilere çok kısa süre içerisinde erişim sağlanabilir. Şirketin mali durumu yapılan raporlama yöntemiyle takip edilebilir. Şirket kurma süreci kadar başarılı bir şekilde bu şirketi büyütmek de önemlidir. Şirketin adım adım büyümesini sağlamak için mali durumun çok iyi kontrol edilmesi gerekir. E-ticaret muhasebe entegrasyonu yeni kurulan ya da uzun yıllardır faal olan işletmeler için oldukça kullanışlıdır. Mali durumu kötüye giden işletmeler için uygulama kullanımı işleri oldukça kolaylaştırır. Raporlama sürecinin ardından alınabilecek tasarruf aksiyonları uygulama sayesinde hızlı bir şekilde alınabilir.
E-ticaret muhasebe sistemi kurmak için öncelikle şirket hesabı ile kişisel hesabın ayrımı yapılmalıdır. Şirket içerisinde gelir-gider takibinin yapılması gerekir. Fiziki bir işletme olmasa da e-ticaret şirketlerinin de kendilerine göre gider kalemleri bulunmaktadır. Bu gider kalemlerinin eksiksiz bir şekilde yazılması önemlidir. Personel çalıştırıyorsa personel giderleri gider tablosuna mutlaka eklenmelidir. E-ticaret muhasebe kayıtlarının tutulması için birkaç yöntem bulunmaktadır. Yoğun olarak tercih edilen bir diğer kayıt tutma yöntemi ise özel olarak tasarlanan ön muhasebe programlarıdır. Bu programlar tasarımı sayesinde daha hızlı bir kullanım sağlamaktadır. Doğru bir muhasebe kaydı için gereken bir diğer konu kar zarar hesabının periyodik olarak yapılmasıdır. Şirketin kar oranı takip edilmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Tüm bu işlemleri pratik bir hale getirebilen KolayBi’ ön muhasebe programıyla zamandan tasarruf elde ederek işlerinize konsantre olabilmeniz mümkündür.