E-fatura kontörü satın alımlarınızda en iyi fiyat garantisi KolayBi’de

Detaylı Bilgi

KDV & TEVKİFAT HESAPLAMA ARACI

KDV ve Tevkifat Hesaplama

KDV Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Hem Türkiye'de hem de dünyada birçok ülkede uygulanmakta olan ve dolaylı vergi türü olarak bilinen Katma Değer Vergisi (KDV), bir mal veya hizmetin üretimi, dağıtımı ve satışı süreçllerinde fiyata eklenen ve  nihai tüketici tarafından ödenen vergi türüdür. Satıcının aldığı KDV ise satıcı tarafından devlete ödenir ve devlet tarafından toplanan vergiler arasında önemli bir yer tutar. KDV oranları, mal veya hizmetin türüne ve vergi kanunlarına göre değişebilir.

KDV hesaplama formülü “KDV Tutarı = Fiyat x KDV Oranı” şeklindedir. Burada "Fiyat", KDV'nin hesaplanacağı mal veya hizmetin satış fiyatıdır ve "KDV Oranı", o mal veya hizmet için belirlenmiş KDV oranıdır.

Ülkemizde yapılan son değişiklikle birlikte ürün ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) %18'den %20'ye çıkarılmıştır.

Merak Edilenler

KDV Hesaplaması ile ilgili sıkça sorulan sorular

Faydalı olacağını düşündüğümüz bazı soruları sizler için derledik
KDV Nedir? 
KDV, "Katma Değer Vergisi" kelimelerinin kısaltmasından oluşan bir dolaylı vergidir. Bir mal veya hizmetin üretiminden tüketimine kadar geçen her aşamada eklenen bir vergi olan KDV’yi nihai tüketici ödemektedir.
KDV 2 Nedir?
Maliye Bakanlığı tarafından KDV tahsilatlarında zorluk yaşadığı saptanan sektörler için yürürlüğe girmiş olan KDV2 Beyannamesi, sadece tevkifat gerektiren işlemlerin olduğu dönemlerde beyan edilmektedir. Vergilerin devlet tarafından kontrol edilmesi, mevzuatsal sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önem teşkil etmektedir.
KDV Beyannamesi Nedir?
KDV beyannamesi, Türkiye'de faaliyet gösteren mükelleflerin, her ay veya üç aylık dönemlerde, KDV yükümlülüklerini yerine getirdiğini gösteren bir beyanname türüdür. Bu beyannamede, mükellefler önceki dönemlerde ödedikleri KDV'leri ve bu dönem içinde yaptıkları KDV'li işlemleri gösterirler.
KDV İadesi Nedir?
KDV iadesi, firmaların almış oldukları ürün ve hizmetlerin, belirli şartlar sağlandıktan sonra bu işletmelere geri ödenmesidir. Genellikle ürettikleri ürünleri ihrac eden işletmeler, satışlarını ilgili vergi usul kanunlarına uygun gerçekleştirmeleri durumunda kdv iadesi alabilmektedirler.
KDV Hesaplama Formülü Nedir?
KDV Hesaplama formülü; “KDV Tutarı = Fiyat x KDV Oranı” şeklindedir.
KDV 2 Beyannamesi Ne Zaman Beyan Edilir?
2 No'lu KDV beyannamesi, 1 No' lu  beyannamede olduğu gibi, ilgili aydan bir sonraki ayın 25’ine kadar beyan edilmekte, en geç 26’ sında ise ödenmektedir. Bu tarih tatil günlerine denk geldiği takdirde ise bir sonraki iş gününe kalmaktadır.

Yanıt almak istediğiniz diğer sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.