Temel ve ticari e-Fatura arasındaki farkı açıklamadan önce bu iki fatura tipini tanımlamamız gerekir. Temel e-Fatura, faturanın göndericiden alıcıya direkt olarak ulaşmasını amaçlar.
Burada fatura alıcısı, faturada herhangi bir teknik sorun olmadığı müddetçe faturayı kabul etmek zorundadır. Temel e-Faturada alıcılar faturayı reddedemez.
Eğer faturada teknik bir sorun varsa alıcının itirazı ile bu fatura iptal edilebilir. Bir temel e-Faturayı alıcıya ilettiğiniz zaman, o fatura artık onaylanmış olarak kaydedilir.
Ticari e-Faturada ise faturanın alıcısı faturayı kabul edebilir, reddedebilir veya iptal edebilir. E-Faturayı gönderen taraf, alıcıdan yanıt beklemektedir. Bu sebeple ticari e-Faturada temel e-Faturada olduğu gibi alıcıya iletildiği zaman onaylanmaz, onayı alıcıdan beklenir.
e-Fatura Nedir?
Temel ve ticari e-fatura kavramlarına ve aralarındaki farklara değinmeden önce, kısaca e-faturanın ne olduğundan başlamamız gerekmektedir. Kısaca e-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan ve ilgili kişiye iletilen fatura türüdür.
Bu fatura türü, elektronik fatura kullanıcılarına iletilmektedir ve formatı ve kullanım zorunluluğu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte olup; kağıt çıktı alma, kesilen faturayı ilgili yere kargolama gibi masraflarını ortadan kaldırmaktadır.
Temel e-Fatura Nedir?
Temel e-Fatura, göndericiden alıcıya iletilen fatura senaryosudur. Bu fatura türünde, fatura üzerinde teknik bir problem olmadığı takdirde alıcı tarafından faturanın kabul edilmesi gerekmektedir.
Alıcının, gönderici tarafından iletilen temel e-faturayı reddetme seçeneği bulunmaz. Bu sebeple, alıcıya gönderildiği andan itibaren fatura, onaylanmış sayılır. Ancak faturada herhangi bir hata olması halinde, alıcının faturaya itiraz etme seçeneği bulunmaktadır. Elektrik, su doğalgaz gibi hizmetlerde kesilen fatura türü, temel e-fatura olarak örneklendirilebilir.
Temel e-Fatura iptal edilebilir mi?
Temel fatura senaryosunda kesilen e-faturanın iptali, faturayı düzenleyen kişi tarafından e-fatura iptal portalı üzerinden iptal işlemi gerçekleştirilir. Temel e-fatura senaryosunda e-fatura iptali Türk Ticaret Kanunu'nun 18/3 bendinde yer alan harici kurallar nezdinde itiraz edilebilir.
Temel e-Fatura türünde faturanın iptalinin gerçekleştirilmesi için, e-fatura iptal portalı üzerinde fatura tutar ve bilgilerinin doldurulmasıyla iptal talebi oluşturulur. Alıcı bu talebe onay vermezse, fatura geçerli sayılacaktır.
Ticari e-Fatura Nedir?
Ticari e-fatura türünde, gönderici tarafından alıcıya iletilen ticari e-fatura türünde, faturanın alıcı tarafından ret, kabul ya da itiraz edebilme seçenekleri vardır. Ticari fatura senaryosu, göndericinin alıcıdan cevap beklediği fatura senaryosudur. Temel e-fatura türünden farklı olarak, ticari e-fatura türünde iletilen fatura doğrudan onaylanmış sayılmamaktadır.
Ticari e-fatura iptal edilebilir mi?
Ticari e-fatura türünün, temel e-faturadan ayrılan en büyük farkı; iptal, ret veya itiraz seçeneklerinin açık olmasıdır. Çoğunlukla bir malın alım satımı sırasında orta-büyük ölçekli şirketler tarafından kullanılan ticari e-fatura türünde iptal süresi 8 gündür. Bu 8 günün ardından itiraz, ret veya iptal durumu olmadığı taktirde, ticari e-fatura kabul edilmiş sayılacaktır.
Temel e-fatura ile ticari e-fatura arasındaki farklar nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi fatura senaryosu temel e-Fatura olduğu zaman, fatura karşı tarafın onayını beklemeden direkt onaylanmış olarak kaydedilir. Ticari e-Fatura senaryosunda ise fatura, alıcı tarafından ret, iptal veya onay seçenekleriyle göndericiye cevaplanır.
Özetle temel e-Fatura gönderildiği zaman otomatik olarak onaylanırken ticari e-Fatura gönderildiği zaman karşı taraftan cevap beklenir.
Öte yandan temel e-Faturada herhangi bir hata olması durumunda veya karşı tarafın faturayı reddetmesi halinde e-Fatura iptal edilebilir. Ticari e-Faturada ise karşı tarafın verdiği yanıt, direkt olarak faturayı yollayanın panelinde görünür.
Bu iki fatura senaryosu arasındaki farktan ötürü müşterinizle hangi faturayı keseceğinize yönelik anlaşmaya varmanız iki taraf için de faydalı olacaktır. Eğer hangi fatura senaryosunun kesilmesine ilişkin bir konuşma yapmadıysanız he iki taraf için de ticari e-Fatura yönteminin kullanılması faydalı olacaktır.
Ticari e-Faturanın alıcı tarafından cevaplanabilme özelliği sebebiyle ticaret ile uğraşan kişiler için kullanımı daha uygundur. Buna ek olarak bu fatura tipi, karşılıklı bir anlaşmazlık olması halinde hukuki yollara başvurduğunuz zaman elinizde bir kanıt niteliğinde belge niteliği görecektir.
Temel fatura, alıcı tarafından ret veya kabul seçeneği olmaması sebebiyle daha çok hizmet faturalarında kullanılır.
Temel e-Fatura ile ticari e-Fatura arasındaki bir diğer fark ise sistem üzerinden itiraz imkânlarıdır. Alınan ticari e-Faturaya sistem üzerinden 8 gün içerisinde ret veya kabul yanıtı gönderebilirsiniz. Temel e-Faturada ise sistem üzerinden değil, harici yollarla ret işlemi yapabilirsiniz.
KolayBi' Ön Muhasebe Programı ile e-Faturaya geçerek faturalama süreçlerinizde zaman kaybetmekten kurtulun. KolayBi’ ile e-faturaya geçin. Hemen tasarruf etmeye başlayın.
Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
e-Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?
e-Fatura Durum Kodları Nedir? e-Fatura Durum Kodlarının Açıklamaları