Startup Nedir?
Startup, belirli bir ürün veya hizmetinin eksikliğine dayalı olarak arkasında belirli bir destek bulunan yeni kurulmuş bir iş modelidir. Bir start-up'un amacı, belirli bir pazar boşluğuna hitap eden bir ürün/hizmet sunarak hızla büyümektir. Startup günümüzde hakkında çok fazla konuşulan bir kavram. Biz de bu blog yazımızda bu kapsamda merak edilen soruların cevaplarından bahsedeceğiz.
Startup Amerika’da Silikon Vadisi'nde başlamış ve sonrasında tüm dünyaya yayılmış olan bir iş modeli akımıdır. Kelime anlamı tam olarak "sıfır noktasından aksiyon alan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç" olarak tanımlanıyor.
Türkçe'ye ise "yeni girişim" olarak geçmiştir. Bir probleme, soruna yönelik çözümler üreten ve bu çözümleri uygulayıp çok hızlı bir şekilde gelişen şirketlerdir. Geniş kitlelere hitap ederler ve sağladıkları hizmeti süratle kullanıcıya ulaştırırlar. Projeleri genellikle teknoloji ve yazılım alanında faaliyet göstermekteyken günümüzde finans teknolojileri, finans, pazarlama gibi farklı alanlarda startup şirketleri ortaya çıkmıştır.
Esasen bir startup veya start-up, yeniliği destekleyen bir iş modeline sahip genç bir şirket olarak tanımlanabilir. Örneğin yaygın bir sorunu ele alan benzersiz bir yazılım programı geliştirecek, bir iş planı oluşturacak ve uygun finansman sağlandığı taktirde, bu girişim bir teknoloji start-up olarak tarif edilebilir.
Startup kurucuları genellikle dünyayı olumlu yönde etkileyebilecek bir ürün veya hizmet için bir vizyona sahiptir. Aslında, dünyanın her yerinde milyonlarca bireyin paylaştığı bir ihtiyacı, isteği veya sorunu çözmek ve bu sorunu çözen girişimleri start up olarak tanımlayabiliriz.
Fikrinizi buldunuz ve start-up girişiminizi kurdunuz, bu fikrinizi büyütecek yatırım alma yöntemleri ve planlama sürecinizi planlarken, ihtiyaç duyacağınız bilgilere startuplar için yatırım alma rehberi içeriğimizden ulaşabilir, konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Startup Nasıl Kurulur?
Dünya'daki her insanın bir fikri vardır. Ama bu fikirlerin hayata geçirilmesi oldukça sancılı aşamalardan geçmektedir. Bir fikri zamana yayıp planlamak ve uygulamak oldukça sabır, emek ve çalışkanlık gerektiriyor. Onun dışında üzerinde çalışılmamış, pek umursanmayan fikirlerin yenik düştüğü gözlenmektedir. Aşağı yukarı her başarılı startup aşağıdaki düşünce ve teknik aşamalardan geçiyor diyebiliriz;
- Çevrenizdeki Eksik Olan Şeyleri Görün
- Unutmamak İçin Not Alın
- Prototip Yapın ve Prototipinizi İnsanlara Yayın
- Üzerinden Kontrol Edin
- Kendinize Startup için Kurucu Ortaklar Bulun
- Etkili Bir Ekip Kurun
- İşinizi Kütüğe Geçirin
- Yatırımcı Bulun Ve İlk Sürümü Piyasaya Çıkartın
- Satışa Başlayın
- Kullanıcılarınızı Her Zaman Yakalayın.
- Sürekli Satış Yapın
- Büyüyün ve Gelişin
Start-Up Şirketleri Diğer İş Modellerinden Ayıran Özellikler Nelerdir?
Yenilikçilik
Start-up ve küçük işletmeler arasındaki en önemli farklardan biri ürün veya hizmet yeniliğidir.
Küçük işletme, benzersizlik konusunda herhangi bir iddiada bulunmaz. İşletmeniz birçok işletmeden biri (kuaför salonu, restoran, e-ticaret satıcısı). Bir işe başlarken, hazır çözümlerden yararlanabilirsiniz.
Yenilik ve orijinallik kavramı, startup'lar için çok önemlidir. Startup'lar yeni bir şey yaratmak ve var olanı daha iyi kılmak için sahneye çıkar. Örneğin; taksi bulamamak bir şehirde yaygın bir sorun haline geldiyse, Uber gibi teknolojik ürünler ile birlikte bu soruna çözüm üretilmektedir.
Kapsam
Diğer işletmeler, patron tarafından belirlenen sınırlar içinde ilerleme kaydeder. Başka bir deyişle, şirketin büyümesine sınırlamalar koyarsınız ve belirli bir müşteri ağına odaklanırsınız.
Bir startup ise, kural olarak, büyümesine herhangi bir sınırlama getirmez ve mümkün olduğu kadar çok pazar payı kazanmaya odaklanır. Geliştirdiği ürün ve hizmet ile birlikte sektörde ilklere oynamaya çalışır.
Karlılık
Girişim ne sürede kara ulaşacak?
Küçük işletmeler, ilk günden itibaren kazanç elde etmeye ve mümkünse kar elde etmeye odaklanmıştır.
Bir girişim ve startup modeli için ise, başladıkları işten birkaç TL kazanmak bile aylar sürebilmektedir. Asıl hedef, tüketicilerin beğeneceği ve pazarda yer alacağı bir ürün yaratmaktır. Bu amaçla geliştirilen ürün ya da hizmet, kısa sürede içerisinde karlılık gösterecektir. Bunun en iyi örneği ise, yukarıda ifade edildiği gibi Uber örneğidir.
Kullanılan Teknoloji
Bir işletmeyi yönetirken kullanılan herhangi bir teknoloji var mı?
Diğer iş modelleri için özel teknolojiler gerekli değildir. Ana iş hedeflerine ulaşmak için uygulanacak birçok hazır teknolojik çözüm vardır. Pazarlama alanındaki teknolojiler, muhasebeci çözümleri gibi.
Statup iş modeli için ise teknolojiler çoğu zaman startup'ın ana ürünüdür. Öyle olmasa bile, startup iş modelleri için, yeni teknolojileri kullanmak ve büyümek için kaçınılmazdır.
Kaç Kişi ile Çalışılmalı?
Küçük bir işletme için, genellikle gerektiği kadar çok işçi işe alınır, bu nedenle bir şirket, büyümenin belirlenmiş sınırlamaları dahilinde çalışır.
Startup yöneticisi, mümkün olduğun ölçüde hızlı büyüdüğü sürece, en başından itibaren bir lider ve yönetim nitelikleri geliştirmelidir. Şirket geliştikçe, artan sayıda personel, yatırımcı, yönetici ve bir şirket için gerekli boşluklar doldurulacaktır.
Finans
Diğer işletme modelleri ve özellikle küçük işletmeler, kendi işini kurmak için, kural olarak, özel tasarruflar, aile, arkadaşlar, banka kredileri ve/veya yatırımcı fonları ile kendisini finanse eder. Ancak burada amaç, işletmenin kendi kendine yetebilmesidir. Bu nedenle tüm bu paralar bir gün faiziyle iade edilecekse, borç alırken dikkatli olunması gerekir.
Startup girişimleri işin ise; melek yatırımcılardan, risk sermayelerinden ve yatırımcılardan alınan finansal borçlar en yaygın finansal kaynak bulma yöntemleridir. Bir startup girişiminin başarıya ulaşması için en önemli kalemlerden biri de pazar ve hedef kitle analizini iyi yapmasıdır. Büyük pazarların sorunlarını çözmeye yatkın girişimler, yatırımcıların dikkatlerini hep çekmiştir.
Startup'ta Exit Kavramı Nedir?
Bir startup projesinin istediği başarıyı yakaladığında istediği boyutlarda geri dönüşe ulaşmasıyla birlikte başlattığı girişimi başkasına devretmesi anlamına gelmektedir.
Startup sahibi girişimciler, işe başlarken projeyi devretmeyi genelde hesaba katmazlar. Ancak her başarılı startup girişimcisinin bir exit planı olmalıdır. Projeden exit yapmak, startup ekosisteminde doğal bir kavram olup, başarı kazanıldığının göstergesidir. Türkiye'de yatırımcıların paralarını katlayarak exit yapmış startup örnekleri;
Peak Games
2010 yılında kurulan ve mobil oyunlar geliştiren Peak Games oyun sektöründe en çok indirilen ve oynanan oyunlara imza attı. Bu başarıyı fark eden dev oyun firması Zygna tarafından 1.8 milyar dolara satın alındı. Bu exit ile Peak Games ülkemizin ilk unicorn şirketi oldu.
Iyzico
İnternet üzerinden ödeme yapmak üzere kurulan yerli fintech girişimi Iyzico, 2019 yılında global rakibi PAyU tarafından 165 milyon dolara satın alındı.
Insider
e-Ticatet sitelerinin satışlarını artırmaya yarayan yazılımlar yapan Insider, 2018'de; Apple, Google, YouTube, Instagram ve WhatsApp gibi dünyanın önde gelen şirketlerin de yatırımcılarından olan Sequoia Capital’dan 11 Milyon Dolar yatırım aldı. Girişimin ilk yatırımcıları bu ivme ile beraber exit gerçekleştirdi.
Startuplarda Ekip Kavramının Önemi
Startup kurmanın en önemli yapıtaşlarından birisi de ekiptir. Çünkü ekip her şeydir. İyi bir ekip iyi şirketleri kurup ortaya iyi işler çıkarmak demektir. Bu temel yapıtaşının ne kadar önemli olduğunu yatırımcılar da bilmektedir.
Çoğu zaman buna göre yatırım yaptıkları bile olur. Birlikte uyumlu olarak çalışabilen, yaratıcı fikirler üretip gerektiği zaman bulundukları karmaşık ortamdan çıkabilmeyi başaran ekipler startuplar için oldukça önemlidir.
İşletmenizi büyütürken finans takibinizi yapmak ve ön muhasebe süreçlerini halletmek zaman ve emek gerektiren bir süreçtir. Girişimciler ve startup sahipleri için zaman, saniyelerin nabzını tutacak kadar değerlidir.
Bu nedenle gelişen ve büyüyen işletmeniz için siz sadece büyümeye odaklanırken, KOBİ'ler ve Sartup Şirketleri için Ön Muhasebe ve Finans Çözümleri Sunan KolayBi' ile, ön muhasebe ve finans işlemlerinizi KolayBi'ye bırakın.