e-Ticaret ile uğraşanlar, alım-satım süreçlerinde faturalandırmanın uğraş gerektiren ve bir o kadar da elzem bir işlem olduğunu iyi bilmektedirler. Buna bağlı olarak, e-fatura kullanımının yaygınlaşması ve e-ticarette zorunlu hale gelmesi e-ticaret yapanlara işlerini geliştirmek için zaman kazandırabilir mi? Birçok sektörde olduğu gibi, e-fatura uygulamasının belirli yıllık ciro limitine sahip e-ticaret sektörüne faydaları nelerdir? Geçiş zorunluluğunun ayrıntıları nelerdir? Sizin için derledik.
e-Ticarette e-Fatura e-Arşiv Zorunluluğu Nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, yayınladığı tebliğ ile brüt satış hasılatı 2021 hesap dönemi için 4 milyon, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, e-fatura uygulamalarına geçiş yapmalarını zorunlu kıldı.
Bu tebliğ kapsamında; internet reklamları yayınlayan, internet reklam hizmet araçları, e-ticaret aracıları ile e-ticaret satışı gerçekleştirenler için 2021 yılı içerisinde yıllık ciro haddi 1 Milyon TL ve 2022 dönemi için 500Bin TL ve üzeri olan her türlü e-Ticaret işletmesi için e-fatura kullanımı zorunlu kılındı.
Böylece e-ticaret ile uğraşanlar için;
- 1 Temmuz 2022 itibariyle e-Fatura
- 1 Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv
- 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren e-Defter
- 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren e-Defter Saklama
e-Dönüşüm Uygulamalarına geçmeleri zorunlu kılınmıştır.
e-Ticaret Faturası Nasıl Kesilir?
Her sektörde olduğu gibi, e-ticarette de gerçekleştirilen alışveriş sonrası yapılan işlemin belgelendirilmesi amacıyla faturalandırılması önem taşımaktadır. Bu noktada, e-ticaret ile uğraşanlar ya da bu seköre adım atmak isteyenler, e-ticarette nasıl e-fatura kesilir sorusunun cevabını aramaktadırlar. Ancak e-ticarette keseceğiniz fatura, işlem hacminize göre farklı kanallar üzerinden sağlanmaktadır. Eğer 2022 ve sonrası dönemler için 500Bin TL ve üzeri gelir elde eden bir e-ticaret işletmesi sahibiyseniz, e-fatura mükellefi olmak zorundasınızdır. e-Ticarette e-Fatura kesebilmek için şu adımları izlemeniz gerekmektedir;
• İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır ardından seçim modülünden e-Arşiv Portal alanına tıklanır.
• Ekranda yer alan Belge İşlemleri bölümüne tıklanır ve Fatura Oluştur seçeneğine tıklanır.
• Faturaya ait alıcı ve satıcı bilgileri doldurulur.
• Ürün/hizmet bilgileri eklenir.
• Sistemin tarafımızdan talep ettiği tüm bilgiler girildikten sonra, Toplam bilgisi kontrol edilir. Buradaki bilgilerin kontrol edilmelidir.
• Ardından ''Oluştur'' seçeneğine oluşturulan fatura taslaklar kısmına kaydedilir.
• Düzenlemiş olduğunuz faturada sorun yoksa onay verilmelidir.
• Onay işlemi için GİB imza butonu tıklanır.
• Telefonunuza bir şifre gönderilir.
• Şifreyi girdikten sonra halinde e-fatura kesilmş olur.
e-Ticaret sektöründe e-Fatura kullanımı avantajları nedir?
e-Ticaret süreçleri, birden çok işlemi içinde barındıran bir operasyonu ifade eder. Bu operasyonel süreçte zaman ve hız olguları azami öneme sahiptirler. E-Ticaret satışlarında maksimum kar edebilmenin yolu, bu karmaşık işlemsel yolculukta tüm sürece dahil olabilmekten geçer. E-Fatura gibi kritik öneme sahip bir işlemi, mobil cihazdan, tabletten ya da masaüstü bilgisarlardan gerçekleştirebilme özgürlüğü, e-ticarette hızınızı artırırken, geriye kalan zamanda işinizi büyütmenize olanak sağlayacaktır. Tüm muhasebe kayıtları kısa süre içerisinde raporlanabilir.
- Geleneksel kağıt faturalar yerine e-fatura kullanmak işletmenizin karlılığını artırır.
- Faturalarınızı kargo masrafı olmadan, ulaştı mı, ulaşmadı mı? ikileminde kalmadan internet bağlantısı bulunan her yerden bir tıkla gönderebilirsiniz.
- e-Fatura işlemlerinizi dakikalar içinde gerçekleştirerek hızınızı artırabilirsiniz.
- Ayrıca KolayBi' abonesiyseniz, pazaryeri entegrasyonlarınızı kullanarak, satış gerçekleştirdiğiniz; Amazon, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryerlerindeki verilerinizi takip edebilirsiniz.
e-Ticaret alanında sunduğumuz hizmetlerden faydalanmak ve daha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret edebilir sunduğumuz e-ticaret çözümelerinden ilk 7 gün ücretsiz yararlanabilirsiniz.
e-Ticaret yapanlar e-Faturaya nasıl geçebilir?
GİB'in yayınladığı tebliğ ile, e-faturaya geçiş zorunluluğu ile birlikte e-fatura kullanıcısı olanlara e-Fatura, olmayanlara e-arşiv fatura kesilmesi gerekmektedir. Bu e-fatura sistemine dahil olmak isteyen tüzel kişilerin, Mali Mühür temin etmeleri gerekirken, gerçek kişilerin ise e-İmza edinmeleri gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile anlaşmalı olan ve tercih edilen özel entegratörle e-fatura anlaşması yapılması, gerekli kontrollerin ardından ilgili firmaya işlemin onaylandığında dair aktivasyon bağlantısı gönderilmesi gerekmektedir. e-Faturaya Nasıl Geçilir sorusu, özellikle e-belge uygulamalarının sektörel anlamda yaygınlık kazanmasıyla sıkça sorulan bir soru olmuştur. Adım adım e-fatura entegrasyonunu anlattığımız blog yazımız ile beraber e-ticaret işletmenizi kolayca e-fatura uygulamasına geçirebilirsiniz.
e-Ticarette Ön Muhasebe Programı Ne İşe Yarar?
Muhasebe programlarının asıl hedefi; muhasebe takibi için gereken tüm unsurları ayrıntılı ve ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğiniz şekilde size sunmasıdır. KolayBi’ ön muhasebe programıyla gelir ve giderlerini takip etmek; nakit akışını daima kontrol altında tutmak ve kaydettiğiniz müşteri ve fatura bilgileri ile yaklaşan ödeme ve tahsilat günlerinden önceden haberdar olmak mümkün. Öte yandan e-fatura veya e-arşiv faturalarını tek bir sekmeden kesip hızlıca müşterinizle paylaşabilirsiniz.
e-Ticarette Fatura Kesmenin KolayBi' Yolu Var!
KolayBi' ile e-ticarette satışlarınızı her an her yerden takip ederken işletmenizi büyütebilirsiniz. KolayBi’ ile sipariş takibi, e-Fatura işlemleri, stok yönetimi gibi en kritik süreçleri bile internet üzerinden, istediğiniz an yürütün. Bulut tabanlı teknoloji ile kayıtlarınıza tek bir cihaza bağlı kalmadan, tüm cihazlarınızdan sisteme giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
e-Ticaret işletmenizi KolayBi' ile tanıştırarak e-fatura mükellefi olun. E-Ticarette sunduğumuz yeniliklerden hemen yararlanın.