e-Ticaret Nedir?
e-Ticaret nedir sorusunu cevaplamak için, internetin yakın bir zamanda geçirmiş olduğu evrimi iyi tanımlamaya ihtiyacımız vardır. Web 2.0 süreciyle birlikte, internet kullanımı etkileşimli bir hale gelmiştir. Bu sayede, eskiden paylaşılan içeriğin yalnızca tüketicisi olan internet kullanıcısı, internetin etkileşimli bir yapıya bürünmesinin ardından içeriğin üreticisi haline gelerek siber-uzamda kendini ifade edecek bir yer edinmiştir. Günümüzde ise, web 3.0 tartışılmakta, metaverse evreni kendine birçok alanda varlık dairesi bulabilmekte ve NFT'ler ile sanata dair algılar değişmektedir.
E-ticaret (elektronik ticaret), başta internet olmak üzere elektronik bir ağ üzerinden mal ve hizmetlerin alınıp satılması sürecini olarak özetlenebilir. E-Ticaret Türleri, işletmeden işletmeye (B2B), işletmeden tüketiciye (B2C), tüketiciden tüketiciye veya tüketiciden işletmeye olarak gerçekleşir.
E-Ticaret sayesinde kullanıcılar, geniş bir ürün yelpazesine internete bağlı oldukları her yerden ulaşabilirken, gelişmiş sergileme yöntemleri ve binlerce ürün çeşitleriyle sınırsız bir alışveriş deneyimi yaşayabilmektedirler. Satıcılar ise, fiziksel ortamlardan azade, kira derdi olmadan ürünlerini hızlıca tüketiciyle buluştururken, karlılıklarını artırabilmektedirler.
Zorlu geçen ve ‘’yeni normal’’ söylemiyle hayatımızı yeniden şekillendirmemize neden olan pandemi süreci, e-ticaret ve B2B sektörünün büyümesini sağladı. Meticulous Research’ın yaptğı araştırmaya göre, e-Ticaret pazarının toplam hacmi 2025 yılına gelindiğinde 24.3 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.
Araştırmaya göre; Küresel e-ticaret pazarı temel olarak iş türü, kategori ve coğrafyaya göre bölümlere ayrılmıştır. B2B, küresel e-ticaret pazarında en büyük paya sahiptir ve küresel e-ticaret pazarına hakim olması bekleniyor. Bu pazarın büyük kısmı öncelikle artan küreselleşmeye bağlanıyor. Gelişmiş ödeme yöntemlerinin daha fazla benimsenmesi, alıcıların zamandan, paradan ve kaynaklardan tasarruf etmeye odaklanmalarının artmasının büyüme sürecinde etkili kalemler olduğu değerlendiriliyor.
B2B, B2C, B2G ve bütün e-Ticaret türlerini detaylıca ele aldığımız blog içeriğimizle konu hakkında detaylı bilgi sagibi olabilirsiniz: B2B Nedir? B2B e-Ticaret siteleri için dijital stratejiler nelerdir?
e-Ticaret Alanındaki Önemli Dönüşümler Nedir?
e-Ticaret, 2000'li yıllardan itibaren tüm dünyada hızlı bir yükselişe geçen bir olgu. Yaygın internet kullanımına paralel olarak artan e-ticaret trafiği sağladığı hız ile tüketicilerin gözdesi oldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 sürecinde, birçok sektör olumsuz etkilenirken e-ticaret sektörü büyümeye devam etti. E-ticaretin bu gelişimsel yönünü kavrayan sermaye ise yatırımlarını doğruca e-ticarete yöneltti. E-ticarette devam eden bu yükseliş sürerken, bu alanda ortaya çıkan sermaye ve rekabetin karşılığında kullanılması zorunlu e-belgeler, e-fatura - arşiv ve dijital vergilendirme uygulamaları önem kazandı.
Türkiye'de e-ticaret sektöründeki en önemli ekonomik düzenlemeler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 509 no'lu tebliği ile e-ticaretle uğraşan kişiler için e-faturayı zorunlu hale getirilmesi ile başlayarak devam etti. Denilebilir ki, bir anlamda e-ticaret sektöründeki bu hızlı hacim artışı, e-dönüşüm uygulamalarının da önünü açtı.
e-Ticaret Alanında Zorunlu Vergiler Hangileridir?
e-Ticaret sektöründeki gelir, perakende gelirlerini aşmış durumdadır. Bu sebeple, piyasada düzenlemeler yapmak yönetim erkleri için zaruri bir durum haline gelmiştir. Ticaret faaliyetleri sonucu elde edilen kar nezdinde farklılaşan e-ticaret vergileri bulunmaktadır. Bu vergiler 3 aylık veya yıllık periyotlar halinde verilmektedir.
Damga Vergisi:
Kişi ve kurumların kendi aralarında gerçekleştirdikleri resmi işlemleri ispatlayan vergi türüdür. Yani kısaca her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Eğer bu sözleşmeler iki kişi arasında ise iki taraf da bu verginin mükellefidir. Böylece damga vergisini iki taraf da öder. Damga vergisi hakkında daha fazla daha fazla öğrenmek için Damga Vergisi Nedir? adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Katma Değer Vergisi:
Bir tüketici vergisi olan KDV, satıcının devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. Katma Değer Vergisi veya (KDV), yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1'den %18'e kadar değişmektedir.
Geçici Vergi Beyannamesi:
e-Ticaret vergilerinden biri olan geçici vergi beyannamesi, yıl boyunca ödenmesi gereken toplam tutarın 3 aylık parçalar halinde tahsil edilmesidir. Bu vergi türü hakkında daha fazla bilgi için ilgili içeriğimizden yararlanabilirsiniz.
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi:
Basit usulde vergilendirme bir grupta yer alan vergi mükellefinin bir hesap dönemi içinde elde ettiği hasılat ile alış-satışı gerçekleşen malların alış bedellerinin toplamı arasındaki farka uygulanır. Yılı kar ile kapatan mükelleflerin kazançlarına göre %15 ile %35 arasında uygulanmaktadır. İki taksit hlinde, şubat ve haziran ayının sonuna kadar ödenmelidir.
Yıllık Gelir Vergisi:
Gelir vergisi; hukukta hak sahibi olan ve yetki izni olan kurumlaşmamış firmaların veya kişilerin gelirleri baz alınarak yansıyan vergi türüdür. Gelir, bir kurumsal kişinin bir takvim yılı içerisinde sahip olduğu kazanç tutarıdır. Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? blog yazımız üzerinden konuyla alakalı geniş bir bilgi edinebilirsiniz.
Muhtasar Beyanname:
Muhtasar Beyanname, Gelir Vergisi’ne ilişkin beyan türlerinden bir tanesidir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesine göre işletmelerin yaptığı vergi kesintileri ve vergi stopajlarının Vergi dairelerine beyan edilmesine denmektir. Muhtasar Beyanname hakkında ayrıntılı bilgi için ilgili Muhtasar Beyanname Nedir? Ne Zaman Verilir? yazımızı okuyabilirsiniz.
e-Ticaretin Sağladığı Avantajlar Nedir?
Dijital dönüşümün sağladığı olanaklarla, internet kullanıcı sayısının günden güne artması ve çeşitli stok, lojistik ve ürün yönetimi süreçlerinin kendini siber süreçlere entegre etmesiyle e-ticaret olgusu yükselen bir sektörü tanımlamaktadır.
Yenilikçi teknolojilerle uyum içinde olan e-ticaret, çeşitli reklam ve optimizasyonlar sayesinde hedef kitleye kolaylıkla ulaşılabilen bir alandır. Geleneksel ticaret le kıyaslandığında, fiziki efor yerine dijital emek ile belirli reklam ve tanıtım çalışmalarıyla temellendirilebilen bir hedef kitleye ulaşma çabası göze çarpmaktadır. Bu şekilde e-ticaret sayesinde daha az zaman harcayarak daha fazla satış yapabilirken, iletişim süreçlerinde ortaya çıkacak sorunları da daha aza indirgemiş olursunuz.
e-Ticarette Dijital Pazarlamanın Önemi Nedir?
Tek başına Google, günde 4 milyar aramanın yapıldığı bir arama motorudur. Bir işletme ne kadar büyük olursa olsun, böylesi büyüklükte bir arama hacmini göz ardı etmek istemeyecektir. Altyapısını kurduğunuz e-ticaret sitesinin ürün ve kategori sayfalarını optimize etmek, kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve e-ticaret sayfalarınızda daha fazla süre geçirmesini sağlarken ürünlerinizi incelemesini sağlamak adına yapılan çalışmalara e-Ticaret SEO Optimizasyonu denmektedir.
1. Gereksiz Sayfaları Temizlemek
İlk adımda gereksiz sayfaları bulup temizledikten sonra e-ticaret site denetimi gerçekleştirilmelidir. Bu sayede ilerde sorun çıkaracak sayfalardan kurtulmuş oluruz.
2. Site Taraması Yapmak
Bunun için çeşitli SEO araçları kullanılabilmektedir. En çok tercih edilen uygulamalar arasında; OnCrawl, Screaming Frog, SemRush, DeepCrawl gibi araçlar gelmektedir. Örneğin, Screaming Frog programı ile, sitenizdeki 404 hatalarını, ve sitenizi yavaşlatan birçok öğeyi bularak yola koyulabilirsiniz.
3. HTTPS Protokolü Kullanmak
Google gibi dev arama motorları, SSL güvenlik sertifikasının bir sıralama unsuru olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca e-ticaret sitelerinde istenilen kullanıcı bilgileri, kart bilgileri gibi önemli bilgilerin şifrelenmiş olması gerekmektedir.
4. Site Mimarisi Oluşturmak
Ürün ve Kategori sayfalarında gezinen bir kullanıcının deneyimlerini iyileştirmek için site büyüdükçe karmaşıklaşmaması için ilgili ürünün Anasayfadan en fazla 3 tıklama uzakta olacak şekilde içerik mimarisi oluşturulması gerekmektedir.
5. Anahtar Kelime Araştırması Yapmak
Anahtar kelime araştırması e-ticaret siteleri için çok önemlidir. Anahtar kelime araştırması yapmak bir anlamda kullanıcı niyetini anlamak ile ilişkilidir. Üç tip kullanıcı niyeti bulunmaktadır. Bunlar; bilgilendirici, işlemsel ve gezinme amaçlıdır. Bir e-Ticaret sayfası bu arama niyetleri etrafında optimize edilmelidir. Anahtar kelime anlamında ilk optimize edilmesi gereken sayfalar ürün ve kategori sayfalarıdır.
e-Ticaret Ön Muhasebesi Nasıl Yapılır?
Bir e-ticaret firması için banka hesaplarının, stokların, çek ve senetlerin, fatura ve müşteri hesaplarının takibi çok önemli. Tüm bu saydığımız unsurların kontrolü doğru yapıldığı müddetçe yönetimi de kolaylıkla gerçekleşir.
Eğer bir e-ticaret firmasıysan ve muhasebeni tutmak istiyorsan birtakım konulara dikkat etmen gerekir, bunlar:
Kişisel banka hesabınız ile firmanın banka hesabınızı birbirinden daima ayrı tutmanız gerekir. Bu hesapları tek yerden yönetmeye çalışırsan şirketinin kar/zarar raporunu etkili şekilde takip etmeniz zorlaşacaktır.
Ürünlerinizin maliyetini, lojistik ve depolama masraflarını, kira ve faturaları, maaşları, kısacası tüm harcamalarını tıpkı gelirlerin gibi kayıt altına almalı, gelir-gider takibi yapmak yararınıza olacaktır. Ek olarak tüm gelir ve giderlerini birbiriyle kıyaslayıp işletmenin gelir-gider, kar-zarar dengesini de gözetmeniz gerekir.
Firmanızın her ay ne kadar kar ettiğini, yaptığın reklam ve pazarlama çalışmalarının işe yarayıp yaramadığını kontrol etmelisiniz. Kârlılık analizleri yapmalı, her bir sonucu birbiriyle kıyaslayarak finansal raporlar oluşturmalısınız.
e-Ticaret süreçlerinde 2021 yılı ve sonraki dönemlerde 500Bin TL ve üzerinde gelir elde eden e-Ticaret satıcılarının, e-fatura kullanması Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlıu kılındı. Konu ile alakalı ele aldığımız e-Ticaret sektörü için e-fatura ve e-arşiv zorunlu mu? içeriğimizle beraber öğrenebilirsiniz.
e-Ticaret İçin Ön Muhasebe Programı Ne İşe Yarar?
Muhasebe programlarının asıl hedefi; muhasebe takibi için gereken tüm unsurları ayrıntılı ve ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğin şekilde sana sunmasıdır. Yukarıda da değindiğimiz tüm bu hesap ve takipleri tek ekrandan hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmenin KolayBi’ yolu var. KolayBi’ ön muhasebe programıyla gelir ve giderlerini takip etmek; nakit akışını daima kontrol altında tutmak ve kaydettiğin müşteri ve fatura bilgileri ile yaklaşan ödeme ve tahsilat günlerinden önceden haberdar olmak mümkün. Öte yandan e-fatura veya e-arşiv faturalarını tek bir sekmeden kesip hızlıca müşterinle paylaşabilirsin.
KolayBi’ Firmanız için Neler Sağlar?
KolayBi’ ön muhasebe programını kullanarak toptan ve perakende satışlarını ve ticaret hesabınızı, kestiğiniz faturalar aracılığıyla inceleyebilirsiniz. Fatura, tarih ve nakit akışı gibi bilgileri değerlendirerek işletmenizin ticaret hesabını gözden geçirebilirsiniz. Sipariş ve satış yönetimi sağlamak amacıyla toptan veya perakende hesap yönetimi sağlayabilirsiniz. Teknoloji ve yazılım gibi şirketlere dair işlemler için KolayBi’yi kullanabilirsiniz.
Ön muhasebe programının faaliyet alanı arasında hizmet, üretim, toptan veya perakende sektörü yer alır. e-Ticaret; ithalat ve ihracat, danışmanlık, serbest meslek, yazılım, bilişim ve teknoloji sektörleri yer alır. Bulut tabanına sahip KolayBi’ uygulaması ile kurulum ve lisans ücreti ödemeden hesap denetimi yapabilirsiniz.
KolayBi' ile e-Ticaret Sektöründe İşlerinizi Hızlandırın
e-Ticaret hızı sever! Satışlarınızı her an her yerden takip edin! İşletmenizi büyütmenin en iyi yolu, tüm süreçlere her an hakim olabilmektir. KolayBi’ ile sipariş takibi, e-Fatura işlemleri, stok yönetimi gibi en kritik süreçleri bile internet üzerinden, istediğiniz an yürütün. Bulut tabanlı teknoloji ile kayıtlarınıza tek bir cihaza bağlı kalmadan, tüm cihazlarınızdan sisteme giriş yaparak ulaşabilirsiniz.
Şimdi 14 Gün Ücretsiz Deneyerek bütün e-ticaret süreçlerinizde ön muhasebe ve finans süreçlerinizi tek ekrandan yönetmenin kolaylığını yaşayın. Zamanınızı markanızı büyütmeye harcayın!
Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:
Ticari Kredi Nedir? Türleri Nedir? Nasıl Alınır?