e-İmza Nedir?
E-imza (elektronik imza), resmî olarak uygulanan tüm süreçlerde ıslak imzanın yerine kullanabilen dijital bir uygulamadır. e-İmza hukuki açıdan ıslak imza ile aynı niteliklere sahiptir ve ıslak imza gibi belirli bir şekle sahip değildir.
Harfler, karakterler veya sembollerden oluşan e-imza, ıslak imza gibi bir görünüme sahip değildir ve imzalayan kişi tarafından kimliği doğrulamak amacıyla başka bir elektronik veriye eklenerek kullanılmaktadır.
E-İmza ve ıslak imzanın hukuki özellikleri açısından aynı olması ve bazı alanlarda pek çok istisnaları bulunması söz konusudur. Bu istisnalar şunlardır; evlenme, veraset ve intikal, 3. Tarafın şahitliği gereken emlak alım satım işlemleridir.
e-İmza (Elektronik imza), elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek, imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. Ayrıca harf, karakter ve sembollerden oluşan, tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal bir veri olarak da tanımlanabilir.
5070 Sayılı Kanun uyarınca elektronik imza, ıslak imza ile eş değerdedir. e-İmza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.
e-İmza Nasıl Alınır?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından e-İmza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları ile sunulmaktadır. Bu hizmeti sağlayan firmaların listesine BTK’nin resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
E-İmzanızın aktif hale getirebilmek için öncelikle kart sürücü yazılımını cihazınıza kurmalısız. Bu yazılımı, size elektronik imzanın yanında sunulan medya veya e-İmzayı edindiğiniz firmanın web sitesi üzerinden kurabilirsiniz. Bilgisayarınızda e-İmza kurulum işlemini tamamlayıp ardından hesabınıza giriş yapabilir, sertifikanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Elektronik İmzanın Temel Özellikleri Nelerdir?
Elektronik İmza, dijital belgelerin ve elektronik işlemlerin güvenli bir şekilde onaylanması için kullanılan bir teknolojidir. Elektronik imzanın temel özellikleri:
- Veri Bütünlüğü
- Kimlik Doğrulama ve Onaylama
- İnkar Edilemezlik
- Zaman Damgası
- Hukuki Geçerlilik
- Güvenlik
İlgili içerik: İmza Sirküleri Nedir Nereden Alınır?
Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) Nedir?
Nitelikli elektronik sertifika; “nitelikli sertifika” olduğuna dair bir ibareyi, sertifika hizmet sağlayıcısının kimlik bilgilerini ve kurulduğu ülke adını, imza sahibinin teşhis edilebileceği kimlik bilgilerini, sertifikanın geçerli olduğu süreyi ve sertifikanın seri numarasını barındıran elektronik sertifikadır.
e-İmzayı kullanmak için gereken nitelikli elektronik sertifika (NES) sadece gerçek kişilere verilmektedir. Kurumlara verilmemektedir. Kurumlarda imza yetkisine sahip kişiler kendi adlarıyla almış oldukları e-imzayı kurumu temsilen kullanabilirler.
Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı Kurumlar Hangileridir?
Başbakanlık Genelgesi gereği TÜBİTAK-Kamu Sertifikasyon Merkezi sadece kamu çalışanlarına sertifika hizmeti sunmaktadır.
Güvenli e-İmza (elektronik imza) kullanmak için gerekli nitelikli elektronik sertifika (NES) aşağıdaki elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından (ESHS) temin edilebilir:
- Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. (E-Güven)
- TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi)
- TürkTrust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri A.Ş.
- EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş.(E-Tugra)
- Emniyet Genel Müdürlügü Sertifikasyon Merkezi (EGMSM)
- E-İmza Bilgi Güvenliği Hizmetleri A.Ş.(e-İmzaTR)
E-İmza Başvurusunda Hangi Belgeler Gerekir?
E-imza, 2 ayrı çeşide sahiptir, bunlar; bireysel e-İmza ve kurumsal e-İmzadır. Bu iki ayrı e-İmza için başvuru süreci farklı işler.
Bireysel e-İmza İçin Gerekli Belgeler:
- Nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi
- Başvuru formu
- Başvuru yapan kişinin TCK’nin yer aldığı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportu
- Resmi kimlik belgesinin aslı
Kurumsal E-İmza İçin Gerekli Belgeler:
- Nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi
- Başvuru formu
- İmza sirkülerine ait fotokopi
- Ticaret Sicil Memurluklarından alınacak son 6 aya ait faaliyet belgesi
- Başvuruyu yapanın TCK’sının yer aldığı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportu
e-İmza Nerede Kullanılır?
E-İmza genellikle kamusal veya ticari sözleşmelerde kullanılmaktadır. E-İmzanın kullanım alanları aşağıdaki gibidir:
- Kurumlar arası iletişim,
- Sosyal güvenlik uygulamaları,
- Vergi ödemeleri,
- ÖSS, LES, KPSS, pasaport başvuruları,
- İnternet bankacılığı,
- E-Sözleşmeler,
- Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP),
- MERNİS işlemleri,
- MERSİS kapsamında ticari sicil işlemler,
- E-Okul işlemleri,
- E-Sipariş uygulamaları,
- Elektronik oy verme işlemi,
- E-Devlet ve E-Nabız uygulamalarına giriş.
E-İmza Kullanımı Neden Önemli?
Dijital dönüşümün hızlanmasıyla elektronik uygulamalar, kullanıcılara avantajlar tanımaya başlamıştır. Teknolojinin hayatımızın merkezi olmasıyla e-İmza uygulaması da önem arz etmektedir. E-İmzanın sağladığı faydalar aşağıdaki gibidir:
- E-imza kullanarak kağıt, kargo, mürekkep gibi masrafları azaltırsınız.
- Kamu sektöründe veya özel sektörde fark etmeksizin elektronik imza kullanarak işlem yaparak zaman ve paradan tasarruf edersiniz.
- E-imza kullanmak için tek ihtiyacınız olan şey, internet erişimi olan bir cihaz. Böylece zaman ve mekan sınırlaması olmadan e-İmza ile önemli belgeleri imzalayabilir, resmi işlemlerinizi uzaktan gerçekleştirebilmek mümkün olur.
E-İmza Nasıl Yenilenir?
E-imza, belirli sürelerde kullanılabildiği için süresi dolduğu zaman yenilemeniz gerekmektedir. İmza yenileme işleminizi sertifika sürenizin bitiş tarihinden 3 ay öncesinde başlatabilirsiniz.
Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM), yenileme süreciniz ile ilgili mail üzerinden bilgilendirme yapacaktır. Süreniz dolduğunda mail aldığınız yenileme talebi üzerine e-İmza başvurunuzu yenileyebilirsiniz. Talep oluşturmanızın ardından Kamu SM sertifikanızla ilgili başvuru parolası ve mail adresi gönderilmektedir.
Burada yer alan bilgiler ile başvuru formuna erişerek formu doldurabilir ve bu şekilde başvurunuzu tamamlamış olursunuz. Yeni e-imza sertifikanız bir önceki sertifikanın süresinin bitimine iki ay kala üretilmektedir. Fakat mevcut sertifikanızın süresi henüz dolmadıysa yeni sertifikayı kullanamazsınız.
e-Fatura e-Arşiv Fatura ve e-SMM Başvuru Süreci
e-Fatura uygulamasından yararlanmak isteyen mükellefler için başvuru işlemi elektronik imza araçları (tüzel kişiler için MALİ MÜHÜR, gerçek kişiler için NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA ya da MALİ MÜHÜR) ile elektronik ortamda yapılmaktadır. Bu nedenle, söz konusu başvuru işlemi öncesinde mükelleflerin e-İmza araçlarını temin etmiş olmaları gerekmektedir.
e-İmza ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
e-İmza Nasıl Alınır?
Bilgi Teknolojileri Kurumu üzerinden alınan e-imza iki şekilde kullanıma sunulmaktadır. Bireysel ve kurumsal e-imza almak için iki farklı yol izlenmektedir;
Bireysel e-İmza: Bireysel e-İmza alabilmek için, Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) Başvuru formu ve başvuru sahibi kişinin T.C kimlik numarasını içeren kimlik/ehliyet belgesinin aslı gerekmektedir.
Kurumsal e-İmza: Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) Başvuru formu, imza sirkülerinin fotokopisi, başcuru sahibine ait T.C kimlik numarasını içeren kimlik/sürücü belgesinin aslı, son altı ay içerisinde Ticaret Sicil Memurluğu'ndan alınmış bir faaliyet belgesinin aslı.
e-İmza Kurulumu Nasıl Yapılır?
Gerekli donanım ve yazılımsal işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Kurulum yapılacak bilgisayarın işletim türünün e-imza için çalışabilir durumda olması gerekmektedir. Kurulum için gerekli programları bilgisayarınıza yükledikten sonra e-imza servis sağlayıcınızın internet adresindeki yönergeleri takip etmeniz gerekmektedir. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun yetkilendirdiği e-İmza Servis Sağlayıcıları listesine göz atarak, yetkilendirilmiş e-imza sağlayıcılarını görebilirsiniz.
e-İmza Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kurulum gerçekleştirdikten sonra tarafınıza ait bir e-imza olup olmadığını sorgulamak için e-Devlet Nitelikli Elektronik Sertifika Sorgulama bağlantısı üzerinden gerekli sorgulamayı sağlayabilirsiniz.
e-İmza Ücreti Ne Kadardır?
E-İmza; yıllık, iki yıllık ya da üç yıllık olarak alınabilmektedir. E-imza fiyatları, her yıl yeniden belirlenmektedir.
Bir yıllık e-imza ücreti: 799 TL
İki yıllık e-İmza Ücreti: 999 TL
Üç yıllık e-İmza Ücreti: 1299 TL
e-İmza'ya Geçişin En Kolay Yolu!
e-İmza işlemlerinizi KolayBi üzerinden tamamlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken web sitemizi ziyaret etmek ve kendinize en uygun e-İmza paketini seçmektedir. Şimdi kendinize uygun olan e-İmza paketi satın alarak ntelikli elektronik sertifikanıza ulaşabilir, kağıt ve kargo gibi masraflardan kurtularak, dilediğiniz anda imzalama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.