Devlet dairelerinde uzun sıralar beklemek ve onlarca gerekli belgeleri toplamak zorunda kalmak her vatandaş için zorlu bir süreçtir. Gelişen teknoloji paralelinde bu tarz uzun işlemleri çok daha basitçe halledilebilir hale geldi ve daha hızlı bir şekilde belge ve evrak işlemlerini tamamlama şansı yakaladık. Bordro işlemlerinin de internete taşınmasıyla, personelin maaş bilgilerinin ve özlük işlemlerinin bütünün yer aldığı belgeye e-bordro denilmektedir.
Bordro, bir firma ya da şirketin çalışanlarına ödediği maaş ve bu maaş üzerine yapılmakta olan kesintileri kapsamaktadır. E-bordro, işçilerin maaşları ile ilgili ayrıntılı bilginin kamu personelinin de rahatlıkla görebilmesini sağlamıştır. Elektronik ortama taşınan bu bilgilere çok basit bir şekilde ulaşılabilmektedir. 2015 senesinde bu evraklar e devletten alınabilir hale gelmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verdiği bu karara göre elektronik bordro belge halinde çıkarılan bordrolara eş tutulmaya başlanılmıştır. Bu demek oluyor ki herhangi bir kurumun sizden maaş bilgisi istediğinde e bordro belgenizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Islak imza ve çeşitli talepler doğrultusunda bu belge kurum için yeterli olmayabilir ancak haricindeki tüm durumlarda kullanabilirsiniz.
E bordro belgenizi alabilmek için öncesinde postaneden e devlet şifrenizi almış olmanız gerekmektedir. Ardından e devlete girerek e bordronuzu çok pratik bir şekilde elde edebilirsiniz. E bordronuzu aldıktan sonra ibraz etmek istediğiniz kuruma götürmeniz yeterlidir. Ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
E-Bordro Sorgulaması Nasıl Yapılır?
e-Bordro sorgulama işlemleri oldukça pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için yine öncelikle e- devlet hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. Bunun için de T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Ardından “Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti” yazısını aratma butonuna yazmanız gerekmektedir. Sonrasında çıkacak olan sayfalardan en üste çıkana tıklamalısınız.
Bu sayfa sizi “e-Bordro Sorgulama” kısmına götürecektir. Burada yer alan bordro dönemi, yılı ve ayını seçerek bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Diğer aşamada sorgulama butonu yer almaktadır. Buraya tıkladığınızda e-Devlet bordro sorgulama işlemleriniz tamamlanmış olur. Belgenizi dilerseniz cihazınıza PDF formatında indirebilir, dilerseniz çıktı alabilir ya da mail yolu ile ilgili kuruma gönderebilirsiniz.
Barkodlu e-Bordro Nedir? Nereden Alınır?
Barkodlu e Bordro yine e-devlet kapısından kolay bir şekilde alınabilmektedir. Aşamaları ise şu şekildedir;
• E-Devlet hesabına giriş yapılır.
• ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti’ aratılır ve çıkan sonuca tıklanır.
• Ve mevcut e bordro beldesi çok pratik bir şekilde çıktı alınabilir.
• Bu noktada e devlet sistem özelliğinde yer alan barkod sitemi ile belgelerinizi barkodlu olarak teslim alabilirsiniz.
İşçi e bordro sisteminin internet üzerinden bu kadar kolay bir şekilde ulaşılabiliyor olması birçok işin kolaylaşmasını sağlamıştır.
E-Bordro İçerisinde Hangi Bilgiler Yer Alır?
İşçi e-Bordro belgelerinin içerisinde detaylı birçok bilgi yer almaktadır. Bu bilgileri ayrıntılı olarak inceleyelim; öncelikle işçinin soyadı ve adı yer almaktadır. İçerisinde çalışanın ücreti aldığına dair imzası ya da mührü yer almalıdır. Maaş ödeme sırasında makbuz sistemi ile çalışmakta olan kurumların bu işlemi yapmasına gerek yoktur. Eğer mevcut ise vergi karnesinin tarih ve numarası da belge içerisinde yer almalıdır.
İşçinin birim ücreti belirtilmelidir. Birim ücret; aylık, haftalık, gündelik, saat veya parça başı ücreti kapsamaktadır. Total çalışma saati net olmalıdır. Ayrıca ücretin alakalı olduğu zaman da bildirilmelidir. Maaş için hesaplanan vergiler de yazılmalıdır. Bordronun tarihi en üst kısımda yer almalıdır.
Bir aylık bordronun hazırlanma aşamasında bazı prosedürlerin izlenmesi gerekmektedir. Öncelikle ait olduğu ayın 20. iş gününe kadar olan kısım hazırlanmalıdır. Ardından işletmenin yetkilisi ve düzenleyen memur imzalamalıdır. Ayrıca MERSİS numarası ya da ticaret sicil numarası, ticaret unvanı ve ticari işletmenin merkezi bordroda yer almalıdır. İnternet sitesi olması şart olan fatura ve benzeri belgelerde yer alması gereken detaylar aşağıdaki gibidir.
• Ticaret sicil numarası
• Ticaret unvanı
• İşletmenin merkez adresi
• Tescil edilmiş internet sitesi adresi
İnternet sitesi açması gereken işletmeler genellikle bağımsız denetime bağlı olanlardadır.
E bordro bölümlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Aile yardım bildirimleri, SGK tescil dokümanlarını alma, 4C aylık maaş tercihleri, 4C banka değişiklikleri, 4C tescil kayıt sorgulama.
Maaş bordrosu hakkında merak edilen konuları yanıtladığımız Maaş Bordrosu Nedir? Nasıl Hazırlanır? içeriğimiz ile konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz
E-Bordro Sistemini Kimler Kullanabilir?
E-Bordo sistemi bir çeşit e-bordro işçi sistemidir. Sadece devlet memuru olan çalışanların yararlanabileceği bu sitem sözleşmeli çalışanlar tarafından da çok rahat bir şekilde kullanılabilir.
Bununla birlikte özel kurum ve firmaların çoğunda kendi iş sistemleri için kullandıkları e-bordro sistemlerinden de yararlanabilirsiniz. Böylece işçiler ücretlerinin net bir şekilde görüldüğü bordrolarını internet aracılığı ile kolayca alabilirler.
E-Bordro Kullanımının Avantajları Neler?
Çeşitli teftişlere karşı yasal geçerliliğinin olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Davalarda 1. derece yasal delili olarak kullanılabilmektedir ve çok büyük bir maliyet avantajı da sağlamaktadır.
Ücret pusulası ve zaman çizelgesi gibi belgelerin hazırlık sürecindeki zaman ve para israfının önüne geçmesinin yanı sıra arşivleme ücretlerini de tamamen ortadan kaldırır. Güvenli bir sistemdir ve hızlı olması nedeni ile anında erişim mümkündür.
Bordro, ücret pusulası, zaman çizelgeleri ve personel tebligatlarının arşivleme sırasında deforme olmaz, yıllar sonra dahi belgeye online ulaşabilir, üzerindeki yok olmayan e-İmza değerinizle doğruluğunu ispatlayabilirsiniz. Uzun kuyruklar beklemenize, kâğıt işleri arasında kaybolmanıza gerek kalmaz. Muhasebeciniz ile tam olarak uyumlu bir şekilde çalışır. Arşivleme işlemlerinde ekstra bir kolaylık sağlar.
Birçok programla uyumlu olarak çalışmaktadır. Kullanıcı sayısında herhangi bir limit olmadığı için rahat bir şekilde kullanılabilir. Ekstrelerin elektronik ortamda taşınmasını sağlar. Maaş pusulasının iletimi aşamasında ekstra belge eklemesi yapılabiliyor. Maaş bordrosu haricinde belge gönderme de yapılabilmektedir. Zaman damgalı imza atma özelliği de vardır.
e-Bordo ile İlgili Sıkça Sorular Sorular
E-Bordro Yönetimi Hangi Süreçleri Kapsıyor?
E Bordro süreçlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Konsolide raporlama işlemi
• Şirkete özel ücret hesaplama işlemi
• Çoklu bordro modelleri yaratma
• Bordro bilgilerinin zamansal şekilde yönetilmesi
E-Bordro Kaç Bölümden Oluşur?
E Bordro beş başlıkta incelenmektedir ve bu başlıkları şöyle maddeleyebiliriz:
• 4C banka değişiklikleri
• 4C tescil kayıt sorgulama
• 4C aylık maaş tercihleri
• Aile yardım bildirimleri
• SGK tescil dokümanlarını alma
E-Bordro Sorgulama Nasıl Yapılır?
E Bordro sorgulama işlemi internet üzerinden çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Sorgulamanın e devlet sistemi üzerinden gerçekleşmesinden dolayı öncelikle bu konuda bir eksiğiniz varsa tamamlamanız gerekmektedir. Daha önce e devlete giriş yapmadıysanız size en yakın postaneden e devlet şifrenizi almanız gerekmektedir.
e-Devlet şifresi çok küçük bir fiyat karşılığında T.C. Kimlik Numarası ile alınabilmektedir. Ardından e devlete giriş yapmalı ve hizmetler kısmına tıklamalısınız. Sonrasında 'Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti' başlığını aratmanız ve yönlendirilen işlemleri yapmanız sonucunda size ait e bordro dökümüne kolayca ulaşabilirsiniz.
E-Bordro Ne Zaman Çıkar?
Maaş bordroları memurlar için belirlenmiş olan maaş günlerinin hemen öncesindeki günde yayınlanmaktadır. Her ayın 14’ünde yayınlanmaktadır. Bununla birlikte işveren, çalışanı için her ay periyodik olarak maaş bordrosu hazırlamakla mükellekfir.
Barkodlu e-Bordro Nasıl Yazdırılır?
Barkodlu e-bordro e-devlet üzerinden çok kolay bir şekilde alınabilmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra Kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı seçilerek buradan barkodlu e-belge alınabilmektedir.
Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir;
Mükellef Nedir? Vergi Mükellefi Nasıl Olunur?
İşletme Defteri Nedir? Nasıl Tutulur?