Beyanname nedir?
Köken olarak arapça bir sözcük olan beyanname; bildirme ve açıklama olarak dilimize kazandırdığımız bir kelimedir. Beyanname yazı yoluyla yapılan açıklama olarak muhasebe terminolojisinde yer almıştır. Genellikle bazı vergi türlerinin tutarını hesaplamak için, mali müşavirler, muhasebeciler ya da mükellefler tarafından vergi dairesine yapılan bildirimi ifade etmektedir.
İlgili içerik: e-Beyanname Nedir? Nasıl Düzenlenir?
Düzeltme Beyannamesi Nedir?
Beyannamede bir hata veya eksiklik olması durumunda hazırlanan belgeye düzeltme beyannamesi denir. Vergilendirme işlemlerinde herhangi bir yanlışlık olmaması için hazırlama aşamasında dikkat isteyen belge türlerinden olan beyannameler özenle ve gerekli prosedürleri doğru izleyerek verilmesi gereken belgelerdir. Ancak ne kadar dikkatli olursak olalım, bazı noktalar gözden kaçabilmektedir. Bu tip durumlarda, sehven doldurulan beyannamelerin ilgili prosedürlere göre yeniden düzenlenmesine, düzeltme beyannamesi denmektedir.
Düzeltme Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?
Düzeltme beyannamesini vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) resmi sitesindeki Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesini doldurup GİB’e iletmeniz gerekir. Dilekçedeki tüm bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekir. Açıklama bölümüne ise neden beyanname düzeltmesi yaptığınızı ayrıntılı biçimde yazmalısınız.
Düzeltme beyannamesi dilekçesini doğru bir şekilde doldurarak hazırlayabilirsiniz.
Düzeltme Beyannamesi Nasıl Verilir?
- Eğer düzenlediğiniz bir beyannamede hata olduğunu tespit ederseniz bu beyannameyi nasıl ve hangi ortamdan verdiğinizi öğrenmelisiniz. Örneğin matbu beyanname düzenlediyseniz bu beyannamenin düzeltmesini yine matbu şeklinde yapmanız gerekir. Eğer dijital platformda beyannameyi hazırlayıp ilettiyseniz bu beyannameyi yine elektronik ortamda düzeltmeniz gerekir.
- Düzeltme beyannamesini vermek için diğer bir nokta ise önceki beyannamedeki hata veya eksikliği bilmeniz gerekir. Eğer düzeltme beyannamesi ile beyanı artırıcı bir etki oluştuysa iki tahakkukun farkı kadar tahakkuk fişi kesilir. Diğer yandan düzeltme beyannamesi beyanı azaltıcı olarak hazırlandıysa elektronik ortamda kabul edilip damga vergisinden oluşan bir tahakkuk fişi kesilir.
- Bu adımın ardından matbu beyannamedeki gerekli düzeltme işlemleri, bağlı olunan vergi dairesince yapılır. Elektronik ortamda düzenlenen beyanname düzeltme işlemleri ise ilgili beyanname düzenleme programı ile yapılır.
- Kontroller tamamlandıktan sonra onay verilir ve işlem tamamlanır.
- Beyanname düzeltme işlemi ilgili yasal süre içinde yapılırsa ceza alınmaz ancak yasal süre aşıldıktan sonra verilen düzeltme beyannamelerine usulsüzlük cezası kesilir.
Vergi Kesintilerine İlişkin Düzenleme Nasıl Yapılır?
Muhtasar Beyanname ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilmesi sırasında yaşanan; hesap hatası, vergi kesintileri hatası, kimlik ya da vergi numarası hatalrarı ve eksik beyan verilmesi gibi önemli konularda hata yapılması durumunda, düzeltme beyannamesi verilmesi zorunludur. Düzeltme esnasında, verili bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde yeniden yazılmalıdır.
Düzeltme beyannamesi matrah arttırıcı nitelik taşıyorsa, iki tahakkuk arasında oluşan fark kadar bir adet tahakkuk fişi daha kesilir. Düzeltme beyannamesi eğer matrah azaltıcı nitelikteyse sistem, tahakuku sıfır olarak kabul eder. Belgeye dayalı geçerli bir mazeret sunulması halinde tahakkuk farklı, vergi dairesince düzeltilir.
SGK Bildirimleri ile İlgili Düzeltmeler Nasıl Yapılır?
SGK Bildirimlerinde eksik ya da hatalı beyannamelerde düzeltme beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Bu işlemi doğru şekilde gerçekleştirmek için SGK'nin internet sitesinde yer alan Sigortalı Çalışan Bilgileri tablosuna gidilerek düzeltilmesi istenen bilgiler düzeltirelerek gerçekleştirilecektir.
SGK ibildirimleri ile düzenlemede prim ve hizmet ile akalı bilgilere dair değişiklik yapılacaksa, SGK Bildirimleri bölümünde sadece bu tablonun doldurulması gerekmektedir.
Bu tabloda yer alan bilgiler her zaman çalışanlara dair bilgilerin, son mevcut durumu gösterir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. SKG bildirimleri ile ilgili düzenlemelerde, vergi kesintileriyle ilgili bir değişiklik talebi yoksa, doğruluğundan emin olunan beyanların tekrar düzenlenmesine gerek yoktur.
Beyanname Nasıl Sorgulanır?
Hazırladığınız beyannameyi sorgulamak veya durumunu takip etmek için 3 farklı yöntem kullanabilirsiniz.
- Ticaret Bakanlığı’nın Beyanname Sorgulama ekranını kullanabilirsiniz.
- e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
- İnternet Vergi Dairesi (İVD) yoluyla sorgulama yapabilirsiniz.
Düzeltme Beyannamesi Dilekçesine Nereden Ulaşabilirim?
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesini doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurduktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) iletmeniz gerekmektedir. İlgili sayfada yer alan; tarih, vergilendirme dönemi, vergilendirme türü, açıklama, vergi daresi ve diğer tüm bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurduktan sonra Göster seçeneğine tıklanarak GİB'e iletim sağlanır.
Muhtasar Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin gönderilmesi sırasında oluşan hatalardan dolayı sıkça sorulan muhtasar beyanname düzeltmesi nasıl verilir sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır.
SGK bildirimleri ile aynı ekran üzeridnen düzenlenen muhtasar beyanname, bütün bilgiler yeniden girilerek düzeltme beyannamesi gönderilir ya da sadece iptal edilmek veya eklenmek istenilen bilgiler düzenlenerek girilebilir.
BA/BS Formu Düzeltmesi Nasıl Yapılır?
Ba ve Bs “bildirim alacak” ve “bildirim satacak” anlamlarına gelmektedir. Bildirim alacak; mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim anlamına gelmektedir. Bildirim satacak ise; mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim olarak kullanılmaktadır.
BA/BS düzeltme beyannamesi nasıl verilir sorusuna yanıt olarak, eksik veya hatalı verdiğiniz Ba Bs formları için, 10 gün içerisinde düzeltip yeninden vergi dairesine gönderebilirsiniz.
Ba Bs Formları hakkında detaylı bilgiye Ba Bs Formu Nedir? Ba/Bs Formu Nasıl Düzenlenir? içeriğimizden erişebilirsiniz.
Gelir Vergisi Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?
Verdiğiniz gelir beyannamesi üzerinde hatalı ve eksik bilgiler olması halinde, defter beyan sistemi üzerinden gerekli düzeltmeleri gerçekleştirebilirsiniz. İlgili sisteme defterbeyan.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sistemde taslak olarak saklanan beyannameler, başkanlıkça belirlenen kanuni süre zarfında gönderilmelidir.
Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: