Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı

Cari Hesap Nedir
Muhasebe
Yayımlanma Tarihi:
January 11, 2018
Güncelleme Tarihi:
28/8/2024
0 dk

İşletmeler için cari hesap takibi ve yönetimi finansal sürdürülebilirliklerini artırmada en önemli konulardan biridir. Cari hesaplar basitçe müşteri ve tedarikçi hesaplarının tamamı olarak tanımlanabilir. İşletmelerin alış ve satış yaptıkları tüm kişi ve kurumlara dair sahip olduğu hesaplar cari hesaplarını oluşturur. Cari hesap ve cari hesap takibi ile merak edilenleri okuyucularımız için derledik.

Cari Hesap Nedir?

Cari hesap, bir işletme veya kişinin diğer kurum ve kişilerle finansal ilişkilerini takip etmek amacıyla kullandıkları bir hesap takip türüdür. Cari hesaplar, alacak ve borçların kaydedildiği bir muhasebe hesabını ifade eder. İki taraf arasındaki finansal işlemlerin düzenli bir şekilde kaydedildiği bu hesap, ödemelerin ve tahsilatların izlenmesine olanak tanır.

Cari hesaplar genellikle ticari işletmeler arasında ticaretin kolaylaştırılması amacıyla kullanılır. Bir işletme, müşterilerine mal veya hizmet sağladığında alacak hesabı artar, müşterilerden tahsilat yapıldığında ise bu hesap azalır. Benzer şekilde, bir işletme mal veya hizmet satın aldığında borç hesabı artar, ödeme yapıldığında ise azalır.

Cari Hesap Takibi Nedir?

Cari takibi, işletmelerin alacaklarını ve borçlarını takip etmesini, bakiye takibi yapmalarını; bu sayede de nakit akışı yönetimlerinin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Cari hesaplar; satın alma, satış, ödeme, tahsilat gibi işlemlerle karşılıklı hesaplarda borç ve alacak yaratılması ile oluşmaktadır. Hesap hareketlerini tarih bazlı gösteren raporlar ise cari hesap ekstresi olarak adlandırılır. Dönem sonlarında hazırlanacak finansal raporlar dönem boyunca yapılan cari takibine bağlı olarak hazırlanabilir.

Cari Hesap Programı Kullanmak için birçok nedeniniz var! KolayBi' Blog okuyucularımız için en önemli 5 nedeni sizler için derledik:

Cari hesap programı kullanmanın işletmenize olan avantajlarını detaylarıyla Cari Hesap Programı Kullanmak için 5 Neden içeriğimizle öğrenebilirsiniz.

hesaplama yapan bir kişi

Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

İşletmeler cari hesap yönetimi için yalnızca geçmiş ödeme ve tahsilat bilgilerini değil, güncel finansal verilerini de göz önünde bulundurmalıdır. Etkili bir cari yönetimi için güncel bilgiler de takip edilebilir olmalıdır. Cari hesaplar borç bakiyesi veya alacak bakiyesi verebilirler.

Bakiye, borç ile alacak arasındaki farkı belirtmektedir. Bu sayede işletmeler cari hesap takibi yaparken karşı tarafla olan bakiye durumlarını, hangi tarafın borçlu veya alacaklı olduğunu takip edebilirler. Cari hesap bakiyesinin borçlu olması karşı taraftan tahsilat yapılması gerektiğini ifade ederken, cari hesap bakiyesinin alacaklı olması karşı tarafa bir ödeme yapılacağını belirtmektedir.

Cari Dönem Nedir?

Cari kelime anlamı itibariyle, yürürlükte olan, içinde bulunulan anlamına gelmektedir. Cari dönem ise, cari hesabın kapsadığı dönem anlamına gelmektedir. Cari dönem, işletmelerin takip ettikleri cari hesaplara göre değişiklik göstermektedir.

İşletmeler çeşitli tarih aralıklarında cari hesabı tutmaktadır. Bunlar; yıllık, aylık ve haftalık carilerdir. Takip edilen cari hesaplara göre cari dönemler oluşturulur. Cari dönem sayısı, cari hesap hacmine göre değişiklik göstermektedir.

Cari Hesap Sözleşmesi Nedir?

Ticari ilişkiler yürüten işletmeler arasında yapılan cari hesap sözleşmesi, işletmeler arası gerçekleşen ticari ilişkilerin resmiyet kazandığı bir sözleşmedir. Örneğin iki işletmenin alacak verecek işlemlerini tek tek tahsil etmek yerine, her bir kalemin toptan bir cari hesap sözleşmesi altında toplandığı ve ödeme işlemlerinin tek bir cari döneminde tahsil edildiği sözleşmedir.

Cari Hesap Borcu Nedir?

Cari hesap sözleşmesinden doğan ya da alım satım işlemleri arasında gerçekleşen alacak verecek işlemleri, cari borç olarak adlandırılır. Ticari hayatın doğası gereği, alıcı ve satıcı arasında herhangi bir mal ve hizmet alımı sonrası ortaya çıkan borç ve alacak ilişkileri cari hesap borcu olarak adlandırılmaktadır.

Cari Bakiye Nedir?

İki işletme arasında gerçekleşen mal ve hizmet alışverişi sonrası ortaya çıkan ticari ilişki kapsamında borç ve alacak durumu ortaya çıkar. Cari bakiye, alım satım süreci sonrası, satış işlemlerinin tamamlanmış olmasına rağmen alacaklının ilgili tutarı nakit olarak değil, cari bakiye olarak işletme hanesine eklemesidir.

Cari Bakiye; borç bakiyesi ve alacak bakiyesi olarak ikiye ayrılır. Borç bakiyesi, tarafınıza ödeme yapılması gereken bakiye tutarıdır. Alacak bakiyesi ise, karşı tarafa ödenmesi gereken tutardır.

Cari Kod Nedir?

Cari hesabı tutan kişinin, her bir cari hesap için özel olarak tanımlanan bir koddur. Muhasebe hesabını tutan kişi, her bir cari karta özgü spesifik bir kod tanımlar. Böylece; alacak verecek ve ödeme işlemleri yapılırken daha kolay şekilde gerçekleşir. Cari kartların hangi kodlar ile belirleneceği, nasıl tutulacağı ve ne sıra ile işleneceği, işletmeler tarafından belirlenebilmektedir.

Cari Oran Nedir?

Şirketin kısa vadeli borçlarını karşılama oranına denir. Likiditesine bakılmaksızın bütün dönen varlıkların hesaba katılmasını da ifade etmektedir. Cari oran hesabı yapıldığında bütün dönen varlıklar hesaba katılır ve likidite oranları arasında yer alır.

Diğer yandan cari oranın, işletmenin dönen varlıklarının kısa vadeli borçlarına yeterliliğini ölçtüğü söylenebilir. Bu, işletmenin istikrar durumu, ileriye yönelik projelerin gerçekleştirilmesi ve yatırımcı gözüyle işletmenin potansiyeli için önemli bir hesaplamadır.

KolayBi' ile Cari Hesap Yönetimi

KolayBi' Cari hesap programı ile nakit akışınızı kolayca yönetebilir, dört farklı kategoride cari hesap takibi yapabilirsiniz. Genel cariler kategorisi ile müşteri ve tedarikçilerinizi, ortaklar carisi ile işletmenizin paydaşlarını, diğer cariler ile kamu kuruluşu gibi carileri ve personel carileri ile çalışanlarınızı takip edebilir, cari bazında borç ve alacaklarınızı yönetebilirsiniz.

Cari kartlarınızı oluşturduktan sonra, carinizle olan toplam bakiyenizi takip edebilir; bakiyenize göre ödeme veya tahsilat yapabilir veya ilgili cariye satın alma veya satış faturası ekleyebilirsiniz. İşletmenizin finansal sürdürülebilirliğini arttırmak ve cari takibinizi en kolay şekilde yapmak için KolayBi' uygulamasını ücretsiz deneyin.

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

•Cari Oran Nedir ? Cari Oran Hesaplaması Nasıl Yapılır?‍‍

•Gider Pusulası Nedir? Ne Zaman Kullanılır?

No items found.

Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?

Ahmet Karadeniz

İçerik Yazarı