B2B (Business to Business) işletmelerin birbiriyle işlem veya ticaret yaptığı iş modelinin adıdır. B to B (B2B) olarak da adlandırılan model, bir işletmenin başka bir işletmeye, ürün ve hizmet sağladığı durumları ifade eder. Bu ilişki, imalatçı ve toptancı arasında olabilirken, toptancı ve perakendeci arasında da gerçekleşebilir. Örneğin bir işletme, üretilecek bir ürün için başka bir işletmeden hammadde sipariş ettiğinde, gerçekleşen işlem B2B iş modelidir.
Dünya üzerinde farklı şirket çalışanları, çeşitli iş geliştirme konularında konularda fikir alışverişi gerçekleştirirler. İşletmeler arası ürün ve hizmet alışverişi B2B iş modeli olarak açıklanabilirken, aynı zamanda işletmeler arası bilgi alışverişi de Business to Business kosepti etrafında açıklanabilir.
Aslında bütün işletmeler, devamlılığını sağlayabilmek amacıyla İşletmeden İşletmeye iş modelini uygulamaktadır. Örneğin A şirketinin bir tekstil üreticisi olduğunu düşünelim hammadde işleyen B şirketinden tedarik ettiği kumaş ve başka tekstil bileşenleriyle girdiği anlaşmalarda giysi üretme süreci işletmeden işletmeye iş modelini tanımlar. Gerçek hayattaki bazı örneklere değinecek olursak, Apple firmasının elektronik cihaz üretimini sürdürmek için, Panasonic, İntel gibi şirketlerle anlaşarak yarı iletkenler üreten şirketlerle girdiği anlaşmalardır.
e-Ticaret Türleri Nelerdir?
Business to Business - İşletmeden İşletmeye (B2B): B2B iş modelinde işletme, ürün ve hizmetini başka bir işletmeye pazarlar.
Business to Customer - İşletmeden Tüketiciye (B2C): İşletmelerin ürünü son kullanıcıya gönderdikleri e-ticaret türüdür. Burada hedef, son tüketicidir. Örneğin; çevrimiçi bir platformdan satın aldığımız bir kozmetik ürününün elimize ulaşması ve burada geçen süreç B2C olarak adlandırılır.
Customer to Customer - Tüketiciden Tüketiciye (C2C): C2C iş modeli, hemen hemen herkesin içinde bulunmuş olduğu bir iş modelidir. Buna en büyük örnek sahibinden.com, letgo ve dolap.com gibi satış sitelerinde gerçekleşen ticari faliyetler örnek gösterilebilir. Burada tüketici, elinde bulunan ürünü başka bir tüketiciye örnekte verilen 2. el ilan siteleri üzerinden satış yaparak gerçekleştirirler.
Customer to Business - Tüketiciden İşletmeye (C2B): Bu iş modeli çok sık karşılaşılan bir ticaret modeli olmasa da, örneğin internet siteniz ya da işletmeniz için gerekli bir ürün ya da hizmet bir açıp bunu tüketiciye duyurduğunuzda, tüktici tarafından firmanız için karşılanan ürün-hizmetin işletniz tarafından istifade edilmesi durumunda ortaya çıkan ticaret modelidir.
Business to Government İşletmeden Hükümete (B2G):İşletmenden hümümete modeli, hükümetin ya da iş iştiraklerinin ihtiyaç duyacağı ürün ve hizmetin ilgili ürün ve hizmetin tedariği amacıyla verdiği teklifleri ve bu tekliflerin çeşitli işletmeler tarafından karşılanmasını kapsar. B2G iş modeli, gerçek zamanlı teklif verme yoluyla ya da çevrimiçi olarak gerçekleşebilmektedir.
İşletmeden İşletmeye İş Modeli Nedir?
İşletmeden işletmeye süreçlerinde kurulan ticari gidişatın başarılı olabilmesi için başarılı bir süreç yönetimine ihtiyaç vardır. Bunlar;
- Yeterli planlama
- İlişki geliştirme
- Sürdürülebilir iş akışı
Genellikle şirketlerin yönetim departmanı, B2B iş geliştirme süreçlerinde ticari ilişkilerden sorumlu olurlar. Yönetim departmanı, diğer işletmelerle yürütülen ilişkilerin iyi beslenmesini sağlar ve kendi şirketini de B2B zinciri içerisinde ayrılmaz bir parça olarak konumlandırır.
B2B e-Ticaret Nedir?
Zaman ve mekan gibi kavramları yeniden tanımlayan internet ve dijital teknolojiler, e-ticaret sektörünün gelişmesini sağladı. Uzun yıllardır dijital süreçlere uyum çabası içinde olan B2B, pandemi boyunca bu adaptasyonu daha da içselleştirerek internet teknolojilerine uyumlu hale geldi. Tabi bu adaptasyonu, ulaşım süreçlerinin de adaptasyonu ile mümkün kıldı.
Zorlu geçen ve ‘’yeni normal’’ söylemiyle hayatımızı yeniden şekillendirmemize neden olan pandemi süreci, e-ticaret ve B2B sektörünün büyümesini sağladı. Meticulous Research’ın yaptğı araştırmaya göre, e-Ticaret pazarının toplam hacmi 2025 yılına gelindiğinde 24.3 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Araştırmaya göre; Küresel e-ticaret pazarı temel olarak iş türü, kategori ve coğrafyaya göre bölümlere ayrılmıştır. B2B, küresel e-ticaret pazarında en büyük paya sahiptir ve küresel e-ticaret pazarına hakim olması bekleniyor. Bu pazarın büyük kısmı öncelikle artan küreselleşmeye bağlanıyor. Gelişmiş ödeme yöntemlerinin daha fazla benimsenmesi, alıcıların zamandan, paradan ve kaynaklardan tasarruf etmeye odaklanmalarının artmasının büyüme sürecinde etkili kalemler olduğu değerlendiriliyor.
İşletmeden İşletmeye Ticarette Hangi Dijitali Pazarlama Yöntemlerini Kullanmalıyım?
Dijital pazarlama trendleri, özellikle e-Ticaret sektörü için çok büyük rekabetlerin sergilendiği bir alandır. Bir B2B şirketi sahibiyseniz ve işinizi dijital mecralarda sürdürüyorsanız, kendinize ait bir marka, slogan ve internet sitesi yaratarak şe koyulabilirsiniz. B2B şirketinizin internet sitesi için yapmanız gereken bazı optimizasyonlar bulunmaktadır.
Gereksiz URL’lerin Kaldırılması: Sitenizi yavaşlatan, kullanıcı deneyimi bağlamında sorunlar yaşatan sayfaları 301 yönlendirmeleriyle ilgili sayfalara yöneldirerek, kullanıcılarınıza ve müşterilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatırken, Google’ın sizi olumlu değerlendirmesini sağlayarak sitenizi üst sıralara yerleştirebilirsiniz.
Kaliteli Backlink İnşası: Her ne kadar arama motorları, bu konuda olumlu sinyaller vermese de, backlink alımının sitenizi üst sıralara taşımasında önemli bir yeri vardır.
Ürün ve Kategori Sayfalarınızı Düzenleyin: Tıklama Derinliğinin arama motorları tarafından bir sıralama faktörü olduğu doğrulanmıştır. Bu bağlamda, içerik mimarinizi ve ürün ve kategori sayfalarınızı web sitenizin Anasayfasından en fazla 3 tık uzakta olacak şekilde revize etmeniz, kullanıcı deneyimini iyileştirirken, Google gibi dev arama motorlarından olumlu sinyaller almanıza olanak sağlayacaktır.
Mobil Uyumluluk: Günümüzde aramaların çoğu artık mobil cihazlar tarafından yapılmaktadır. Google bile, web sitenizi indekslemeden önce dizine eklemek amacıyla mobil botlarını kullanmaktadır. Bu anlamıyla B2B internet sitenizin mobil uyumlu olması çok önemlidir.
İçerik Pazarlaması ve B2B E-Ticaret İlişkisi Nedir?
Geleneksel Pazarlama trendlerinin aksine, günümüzde ticari ilişkilerin dijital teknolojilerle gerçekleştiriliyor oluşu, eski tip pazarlama yöntemlerini rafa kaldırdı. B2B e-Ticaret süreçlerinde en fazla tercih edilen pazarlama yöntemi İçerik Pazarlaması olarak karşımıza çıkıyor. Content Marketing Institute başkanı Joe Pluzzi her şirketin yayıncı gibi davranması gerektiğini savunuyor.
B2B İş Stratejisinde İçerik Pazarlaması'nın (Content Marketing) Önemi Nedir?
Burada anahtar kelimemiz değer olacaktır. İçerik planlaması ve pazarlama stratejisi daha önceden bilinen kullanıcı kitlesi hedef alınarak, mevzubahis kitlenin harekete geçmesini sağlayan bir pazarlama yaklaşımıdır. Etkili pazarlama stratejisinin arkasındaki konsept insanların ilgisini çekecek hikayeler yaratmakta yer alıyor. İçeriğin, bir satış-pazarlama faaliyeti olarak görülmemesi gerekiyor. Bu sayede satış yapmaya çalışmayarak daha fazla satış yapmak mümkün hale geliyor. Bu yaklaşımın sürdürülmesi, karlılık getirirken marka değerini artıracaktır.
Joe Pluzzi, içerik pazarlamasında önemli olanın neyi sattığın değil, neyi temsil ettiğindir’’ diyerek aslında içerik pazarlamasının önemini net bir şekilde vurguluyor. Burada aslında satış yapmaya çalışmayarak satış yapmak mümkün hale geliyor. Çünkü asıl mesele, markanızı tanıyan kişilere ‘’yayıncı kimliğinizle öğretmek’’ olarak düşünülmelidir. Yapacağınız içerik pazarlaması faaliyetinde, markanızın hikayesini doğru bir şekilde stratejinizin içine yerleştirmelisiniz.
Özetlersek:
- Hedef kitleyi gayet iyi tanımak
- Rakip araştırması yapmak
- Markayi bir yayıncı olarak düşünerek, ziyaretçilerin konu hakkında bilgi sahibi olmasını hedeflemek
- Hikaye oluşturmak, marka stratejimizi içine yerleştirmek
- Satış-pazarlama faaliyetinden önce, kullanıcının niyetini anlamak
Dijital pazarlama süreçlerini ele aldığımız içeriğimiz ile, konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçerik pazarlaması verilerine göre, gayet yeni bir alan olmasına karşın B2B şirketlerinin %50’sinin içerik pazarlaması stratejileri var. Bu şirketler, pazarlama bütçelerinin %30’unu içerik pazarlamasına ayırmakta. Ayrıca, rakip analizi yaparken, hitap edeceğimiz kitlenin durumu hakkında persona çalışmaları yaparak hedef kitleyi tanımak sunulacak hizmetin kolektif kitle bağlamından çeşitli hedef gruplarından özenle bireyler nezdinde değerlendirilmesi, satış ve pazarlama açısından önemli bir rol oynamaktadır.
Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama arasındaki mücadeleyi, dijital pazarlamanın kazanmış olduğu görülmektedir. Her ne kadar markanızı internette büyütmek için yukarıda sıralanan iyileştirmeleri sağlıyor olsak da, sürekli gelişen ve değişen algoritmalarla karşımıza çıkan web süreçlerini yakından takip etmek ve güncel kalmak, marka stratejinizi geliştirmenizde ilk kural olarak öne çıkmaktadır.